PRZEPIS
wstecz

PIERŚ Z GĘSI Z RAVIOLI, GRZYBAMI I ZIELONYMI WARZYWAMI

piers z kaczki z warzywami
piers z kaczki

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 2

Składniki
  • 2 piersi z gęsi
  • 10 ravioli z zielonym pieprzem
  • 100 gmasła
  • 50 g tłuszczu gęsiego
  • 50 gpurée ziemniaczanego
  • 100 mlsosu demi-glace
  • 50 gfig suszonych
  • 30 gszalotki
  • 50 mlwina czerwonego
  • 6 szapragów
  • 40 ggroszku cukrowego
  • 100 gpurée z zielonego groszku
  • 40 ggrzybów marynowanych
  • pieprz pomarańczowy Wiberg
  • sól i pieprz
  • rozmaryn
  • czosnek

Sposób przygotowania

  1. Pierś z gęsi marynujemy w czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Zamykamy próżniowo i gotujemy 5 godzin w 57°C w kąpieli wodnej. Studzimy.
  2. Ravioli gotujemy w gorącej, osolonej wodzie. Szaragi i groszek zielony blanszujemy.
  3. Szalotkę i suszone figi podsmażamy na maśle, dolewamy czerwone wino i redukujemy o połowę. Następnie dodajemy demi-glace i gotujemy do preferowanej konsystencji. Cedzimy przez gęste sito.
  4. Purée ziemniaczane wsypujemy do wrzącej wody i zagotowujemy, dodajemy odrobinę masła i sól z pieprzem.
  5. Purée z zielonego groszku rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i doprawiamy do smaku.
  6. Pierś z gęsi smażymy z obu stron na tłuszczu gęsim na złoty kolor, doprawiamy odrobiną pieprzu pomarańczowego.
  7. Ravioli, zielone warzywa i grzyby podgrzewamy na maśle, doprawiamy do smaku.