PRZEPIS
wstecz

POKE BOWL Z ROŚLINNĄ ALTERNATYWĄ ŁOSOSIA W PONZU, SAŁATKĄ WAKAME I MANGO

Autorka przepisu: Zuzanna Białota

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 420 gryżu do sushi
  • 60 goctu ryżowego
  • 10 gsoli
  • 30 gcukru

Ryż

Sposób przygotowania:

  1. Zalej ryż zimną wodą tak, by przykryła ziarna. Płucz, obracając dłoń.
  2. Czynność powtarzaj do momentu, gdy woda będzie przejrzysta.
  3. Opłukany ryż wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody.
  4. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj zaprawę – w rondelku podgrzej ocet, sól i cukier, aż ten ostatni się rozpuści.
  6. Odstaw ryż na 10-15 minut, nie zdejmując pokrywki, tak, by całkowicie wchłonął wodę.
  7. Ugotowany ryż przesyp do miski w odmierzonych szklanką porcjach. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki zaprawy, następnie wymieszaj składniki i odstaw do wystygnięcia.
Składniki
  • 500 groślinnej alternatywy łososia
  • 20 goleju

Roślinny łosoś

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną roślinną alternatywę łososia wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Gdy lekko się rozmrozi, pokrój go w kostkę 2 x 2 cm i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 5-8 minut.
Składniki
  • 200 gwakame
  • 150 gedamame
  • 1 duży ogórek (250 g)
  • 2 awokado
  • 1 świeże mango

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Wakame wymieszaj z ugotowaną edamame.
  2. Ogórek pokrój w cienkie plasterki.
  3. Mango obierz i pokrój w kostkę, awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w plastry.
Składniki
  • 60 gsosu sojowego ponzu
  • 30 goleju sezamowego
  • 20 gprażonego sezamu
  • 5 gstartego imbiru

Sos

Sposób przygotowania:

  1. Sezam upraż na suchej patelni.
  2. W osobnym naczyniu połącz starty imbir, sos ponzu i olej sezamowy.
  3. Odlej po 1 łyżce sosu na porcję, a pozostałą część wymieszaj z roślinną alternatywą łososia i sezamem.
Sposób podania
Przygotowany wcześniej ryż włóż do miseczki, na wierzchu ułóż łososia, sałatkę, ogórek, mango i awokado. Osobno podaj pozostawiony sos.