POLĘDWICA BLACK ANGUS Z SOSEM W STYLU CAFÉ DE PARIS, GRATINĄ I BROKUŁAMI BIMI®
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2 kgoczyszczonej polędwicy z rasy black angus
- 200 gmasła
- 1,4 kgzapiekanki ziemniaczanej
- 1,2 kgbrokułów Bimi®
- cytryna
- czosnek
- rozmaryn
- przyprawa Wiberg Black BBQ
- czerwony pieprz ziarnisty
Polędwica i dodatki
Sposób przygotowania:
- Polędwicę oczyść, osusz i zawiń ciasno w folię, formując na kształt walca.
- Odwiń z foli, wyporcjuj i smaż polędwicę na silnym ogniu, pod koniec bastując ją masłem z dodatkiem rozmarynu, cytryny i czosnku.
- Zapiekankę ziemniaczaną pokrój na pożądane kawałki i usmaż albo podpiecz w piekarniku.
- Brokuły zagotuj w osolonym wrzątku, po czym zahartuj je, żeby zachowały żywy kolor.
- Przesmaż brokuły na maśle do ich ogrzania.
- 1 kgmasła
- 20 jaj
- 200 gcytryn
- 150 mlbiałego wina
- 100 gszalotki
- 50 ganchois
- 30 gestragonu
- kapary
- czerwony pieprz
- sól
- pieprz
Sos w stylu Café de Paris
Sos przygotuj dwuetapowo.
Etap 1:
- W pierwszej kolejności zrób sos holenderski: oddziel żółtka od białek, żółtka ubijaj z dodatkiem części soku z cytryny, a gdy zwiększą objętość i staną się puszyste, stopniowo dodawaj rozgrzane masło.
- Po połączeniu się składników dodaj kolejną część soku z cytryny, sól i pieprz.
- Część wystudzonego sosu przelej do syfonu, kolejną część pozostaw do zrobienia sosu docelowego.
Etap 2:
- W rondlu usmaż na maśle szalotkę, drobne kapary i posiekane anchois, pod koniec podlej winem.
- Gdy odparuje, dodaj pozostawioną część sosu holenderskiego i posiekany estragon.
- Dopraw do smaku solą, czerwonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Na talerzu do serwowania ułóż porcję mięsa, zapiekankę i brokuły. Udekoruj pianką z sosu holenderskiego (z syfonu) oraz sosem à la Café de Paris. Oprósz mięso przyprawą Wiberg Black BBQ, całość posyp ziarnami czerwonego pieprzu.