PRZEPIS
wstecz

POLĘDWICA BLACK ANGUS Z SOSEM W STYLU CAFÉ DE PARIS, GRATINĄ I BROKUŁAMI BIMI®

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2 kgoczyszczonej polędwicy z rasy black angus
  • 200 gmasła
  • 1,4 kgzapiekanki ziemniaczanej
  • 1,2 kgbrokułów Bimi®
  • cytryna
  • czosnek
  • rozmaryn
  • przyprawa Wiberg Black BBQ
  • czerwony pieprz ziarnisty

Polędwica i dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę oczyść, osusz i zawiń ciasno w folię, formując na kształt walca.
  2. Odwiń z foli, wyporcjuj i smaż polędwicę na silnym ogniu, pod koniec bastując ją masłem z dodatkiem rozmarynu, cytryny i czosnku.
  3. Zapiekankę ziemniaczaną pokrój na pożądane kawałki i usmaż albo podpiecz w piekarniku.
  4. Brokuły zagotuj w osolonym wrzątku, po czym zahartuj je, żeby zachowały żywy kolor.
  5. Przesmaż brokuły na maśle do ich ogrzania.
Składniki
  • 1 kgmasła
  • 20 jaj
  • 200 gcytryn
  • 150 mlbiałego wina
  • 100 gszalotki
  • 50 ganchois
  • 30 gestragonu
  • kapary
  • czerwony pieprz
  • sól
  • pieprz

Sos w stylu Café de Paris

Sos przygotuj dwuetapowo.

Etap 1:

  1. W pierwszej kolejności zrób sos holenderski: oddziel żółtka od białek, żółtka ubijaj z dodatkiem części soku z cytryny, a gdy zwiększą objętość i staną się puszyste, stopniowo dodawaj rozgrzane masło.
  2. Po połączeniu się składników dodaj kolejną część soku z cytryny, sól i pieprz.
  3. Część wystudzonego sosu przelej do syfonu, kolejną część pozostaw do zrobienia sosu docelowego.

Etap 2:

  1. W rondlu usmaż na maśle szalotkę, drobne kapary i posiekane anchois, pod koniec podlej winem.
  2. Gdy odparuje, dodaj pozostawioną część sosu holenderskiego i posiekany estragon.
  3. Dopraw do smaku solą, czerwonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Sposób podania
Na talerzu do serwowania ułóż porcję mięsa, zapiekankę i brokuły. Udekoruj pianką z sosu holenderskiego (z syfonu) oraz sosem à la Café de Paris. Oprósz mięso przyprawą Wiberg Black BBQ, całość posyp ziarnami czerwonego pieprzu.