PRZEPIS
wstecz

POLĘDWICA WELLINGTON

poledwica swiateczna
poledwica wellington

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,8 kgpolędwicy wołowej
  • 1 porcjaciasta francuskiego
  • 6 plastrówszynki prosciutto
  • 50 gmusztardy dijon
  • 30 mloliwy pomace
  • 1 jajko
  • 400 gświeżych pieczarek
  • 50 gszalotki
  • 5 gczosnku
  • 7,5 gświeżego tymianku
  • przyprawa Wiberg do steków
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę wołową oczyść, odetnij głowę i końcówkę. Przypraw przyprawą do steków i obsmaż na oliwie z każdej strony.
    Ostudź i osusz papierem.
  2. Grzyby, szalotkę i czosnek zblenduj na bardzo drobną masę.
  3. Rozgrzej patelnię, włóż zmiksowane grzyby i tymianek, smaż, aż płyn z grzybów odparuje i uzyskasz pastę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na foli spożywczej ułóż prosciutto i posmaruj je pastą grzybową.
  5. Polędwicę posmaruj musztardą i owiń szynką na całej długości. Zawiń szczelnie w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  6. Ciasto francuskie rozwałkowuj, owiń nim polędwicę. Końce i łączenie zawiń pod spód.
  7. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz około 40-50 minut w temperaturze 190°C. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 56°C.