PRZEPIS
wstecz

POLĘDWICA Z DORSZA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI W SOSIE BÉARNAISE

POLĘDWICA z dorsza
polędwica z dorsza z cukinią

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 600 gpolędwicy z dorsza ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 500 gcukinii
  • 200 gpomidorów cherry
  • 80 mloliwy pomace
  • 30 gmasła
  • 50 gsoli
  • 500 mlwody
  • bazylia tajska

Dorsz i warzywa

Sposób przygotowania

  1. Z wody i soli przygotuj solankę.
  2. Umieść w niej polędwicę z dorsza na 15-20 minut, po czym wyjmij i dokładnie osusz.
  3. Smaż rybę od strony skóry na rozgrzanej wcześniej patelni z oliwą pomace, odrobiną masła, rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem.
  4. Następnie piecz ją 10 minut w temperaturze 180°C.
  5. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i podsmaż na maśle z pomidorami i drobno pokrojonym czosnkiem.
  6. Pod koniec smażenia dodaj kilka listków bazylii i dopraw solą i pieprzem. 
Składniki
  • 80 mlbiałego wina
  • 30 goctu winnego czerwonego
  • 0,5 cebulki szalotki skrojonej w drobną kostkę
  • 5 ziarenczarnego pieprzu
  • 5 gsuszonego estragonu
  • 50 gmasła
  • 4 żółtka
  • sól

Sos béarnaise

Sposób przygotowania

  1. Wino, ocet, szalotkę, ziarna pieprzu i suszony estragon włóż do garnka i podgrzewaj, aż płyn zredukuje się do około 5 łyżek wywaru.
  2. Odcedź.
  3. Żółtka ubij na pianę z dodatkiem wywaru i soli.
  4. Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj gorące masło, do uzyskania aksamitnej struktury.
Składniki

Wykończenie

Propozycja podania

  • Rybę serwuj na cukinii, podlej sosem.