PRZEPIS
wstecz

POLĘDWICZKA WOLNO GOTOWANA Z GRATIN, KOLOROWYM MAJONEZEM I SOSEM SEROWO-PIEPRZOWYM

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1


Pobierz przepis
Składniki
  • 200 gpolędwiczki wolno gotowanej
  • 50 gsuszonych kulek serowych zielona cebulka
  • olej

Polędwiczka wolno gotowana

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę rozmroź, następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
  2. Serowe kulki rozgnieć tak, by powstała panierka lub puder.
  3. Obtocz mięso w panierce z sera i pokrój w plastry.
Składniki
  • 200 gmajonezu wegańskiego
  • 10 gburaka liofilizowanego
  • 10 mlkoncentratu buraczanego
  • 4 ząbki czarnego czosnku
  • 40 gpurée z groszku
  • 3 gmasła
  • sól do smaku

Kolorowe majonezy i purée

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz buraka liofilizowanego na puder.
  2. Jedną połowę majonezu wymieszaj z pudrem z buraka i odrobiną koncentratu buraczanego.
  3. Drugą połowę majonezu wymieszaj z rozgniecionym na jednolitą masę czarnym czosnkiem.
  4. Mrożone purée z zielonego groszku podgrzewaj w rondlu do całkowitego rozmrożenia, dodaj masło i sól do smaku.
Składniki
  • 20 gpora
  • 1 gszczawiku
  • 1 gświeżego tymianku
  • oliwa extra virgin

Sałatka z pora

Sposób przygotowania:

  1. Por potnij w długie cienkie paski, zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
  2. Wymieszaj ze szczawikiem i tymiankiem, dopraw oliwą z oliwek.
Składniki
  • 120 ggratin ziemniaczanego
  • grzyby Castellino (mieszanka z borowikami)
  • trybula
  • smagliczka fioletowa

Gratin ziemniaczany

Sposób przygotowania:

  1. Gratin pokrój na kawałki grubości ok. 7 cm, następnie rozetnij je wzdłuż na pół, ułóż na pojemniku GN wyłożonym pergaminem.
  2. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C.
  3. Udekoruj majonezami, purée, ziołami, kwiatami i grzybkami.
Składniki
  • 60 gsosu serowo-pieprzowego La cacio e pepe

Sos serowo-pieprzowy

Sposób przygotowania:

  1. Sos wyciągnij z puszki i podgrzej.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Na talerzu równo rozlej sos, ułóż na nim plastry polędwiczki. Obok połóż gratin i sałatkę. Do dekoracji możesz użyć dekoracji z ciasta cygaretkowego.