POLĘDWICZKA WOLNO GOTOWANA Z GRATIN, KOLOROWYM MAJONEZEM I SOSEM SEROWO-PIEPRZOWYM
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 200 gpolędwiczki wolno gotowanej
- 50 gsuszonych kulek serowych zielona cebulka
- olej
Polędwiczka wolno gotowana
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę rozmroź, następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
- Serowe kulki rozgnieć tak, by powstała panierka lub puder.
- Obtocz mięso w panierce z sera i pokrój w plastry.
- 200 gmajonezu wegańskiego
- 10 gburaka liofilizowanego
- 10 mlkoncentratu buraczanego
- 4 ząbki czarnego czosnku
- 40 gpurée z groszku
- 3 gmasła
- sól do smaku
Kolorowe majonezy i purée
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz buraka liofilizowanego na puder.
- Jedną połowę majonezu wymieszaj z pudrem z buraka i odrobiną koncentratu buraczanego.
- Drugą połowę majonezu wymieszaj z rozgniecionym na jednolitą masę czarnym czosnkiem.
- Mrożone purée z zielonego groszku podgrzewaj w rondlu do całkowitego rozmrożenia, dodaj masło i sól do smaku.
- 20 gpora
- 1 gszczawiku
- 1 gświeżego tymianku
- oliwa extra virgin
Sałatka z pora
Sposób przygotowania:
- Por potnij w długie cienkie paski, zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
- Wymieszaj ze szczawikiem i tymiankiem, dopraw oliwą z oliwek.
- 120 ggratin ziemniaczanego
- grzyby Castellino (mieszanka z borowikami)
- trybula
- smagliczka fioletowa
Gratin ziemniaczany
Sposób przygotowania:
- Gratin pokrój na kawałki grubości ok. 7 cm, następnie rozetnij je wzdłuż na pół, ułóż na pojemniku GN wyłożonym pergaminem.
- Piecz 10 minut w temperaturze 200°C.
- Udekoruj majonezami, purée, ziołami, kwiatami i grzybkami.
- 60 gsosu serowo-pieprzowego La cacio e pepe
Sos serowo-pieprzowy
Sposób przygotowania:
- Sos wyciągnij z puszki i podgrzej.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Na talerzu równo rozlej sos, ułóż na nim plastry polędwiczki. Obok połóż gratin i sałatkę. Do dekoracji możesz użyć dekoracji z ciasta cygaretkowego.