PRZEPIS
wstecz

POLĘDWICZKA Z SARNY Z PRAŻONYM TOPINAMBUREM, PUREE Z PASTERNAKA, ŚWIEŻYMI KURKAMI I PISTOU

poledwica z topinamburem
poledwica z bimi

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,2 kgpolędwiczki z sarny
  • 300 gmasła
  • 600 gtopinamburu
  • 600 gpurée z pasternaka
  • 200 gczosnku niedźwiedziego
  • 60 gczosnku
  • 10 gprażonego słonecznika
  • 200 mloliwy pomace
  • 500 mlsosu demi - glace
  • 40 gkurek
  • 3 gWiberg Exquisite Forest Flair
  • 50 grozmarynu
  • 40 gtymianku
  • czerwone wino

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę z sarny delikatnie wyczyść i przypraw mieszanką leśnych ziół Wiberg Forest Flair. Odstaw na minimum godzinę.
  2. Następnie przygotuj topinambur: wyczyść go, ale nie obieraj, gotuj w całości z dodatkiem soli przez ok. 15 min. Zaczekaj, aż wystygnie, pokrój razem ze skórką na dużą kostkę i smaż w głębokim tłuszczu aż do zrumienienia. Następnie wrzuć na patelnię i karmelizuj chwilę z dodatkiem miodu, masła i rozmarynu.
  3. W międzyczasie upraż słonecznik i zmiksuj go z czosnkiem niedźwiedzim i oliwą. Gotowe pistou dopraw solą i pieprzem.
  4. Kurki smaż na maśle z dodatkiem rozgniecionego czosnku i tymianku. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Czerwone wino zredukuj z dodatkiem rozmarynu i wlej sos demi-glace. Gotuj jeszcze chwilę i na koniec dodaj zimne masło skrojone w kostkę. Zdejmij z ognia i dalej mieszaj, tak aby uzyskać aksamitną strukturę.
  6. Purée z pasternaka podgrzej i dopraw delikatnie solą i szczyptą cukru, następnie dodaj masło.
  7. Polędwiczki z sarny smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, ćwiartki cytryny, ząbku cytryny. Mięso bastuj na patelni przez 5-8 min, następnie odstaw na 2-3 min, aby odpoczęło i pokrój.