PORK CHOPS NA ANANASOWEJ SALSIE, Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I SEZAMOWYMI ZIEMNIAKAMI
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2,5 kgschabu z kością
- 250 gpomarańczy
- 100 mloliwy
- 100 gmiodu
- 50 goctu winnego
- 50 gczosnku
- 30 gcynamonu
- 20 gkuminu
- oregano
- kolendra
- sól
- pieprz
Pork chops
Sposób przygotowania:
- Oczyść schab i kości z błon. Ułóż na blaszce.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki, wyciśnięty sok z pomarańczy i przyprawy.
- Przygotowaną marynatą zalej schab i odstaw go do lodówki.
- Po wyciagnięciu z marynaty grilluj mięso na patelni.
- 3 ananasy
- 150 gczerwonej cebuli
- 100 glimonki
- 100 goliwy
- 100 gbrązowego cukru
- 0,33 pęczka świeżej kolendry
- świeże chili
- miód
Salsa ananasowa
Sposób przygotowania:
- Ananasy oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Chili i cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do ananasów.
- Dodaj miód, cukier, posiekaną kolendrę, oliwę oraz sok z limonki i wszystko wymieszaj, doprawiając do smaku.
- 2 kgziemniaków
- 150 gmasła
- 100 gczosnku
- 60 gsosu sojowego
- 40 gsezamu
- 1 pęczek dymki
- 0,5 pęczka kopru
- sól
- pieprz
Ziemniaki pieczone z sezamem
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ułóż na blaszce, posyp solą, dodaj masło i czosnek. Piecz pod przykryciem do miękkości.
- Na patelni upraż sezam na złoty kolor, potem dodaj masło i sos sojowy.
- Do przygotowanego masła z sezamem dodaj pokrojone na pół ziemniaki, koper i dymkę.
- Dopraw do smaku.
- 1 kgczerwonej papryki
- 150 gczarnych oliwek
- 100 goliwy
- 50 goctu balsamicznego
- 50 ganchois
- 50 gkaparów
- 20 gbazylii
- sól
- pieprz
Pieczona papryka z anchois
Sposób przygotowania:
- Paprykę oczyść z nasion, obierz ze skóry, osusz i grilluj na suchej patelni, następnie odłóż do miski.
- Anchois, oliwki i kapary pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- Przygotowaną zalewą zalej wcześniej upieczoną paprykę, odstaw do lodówki.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.