PRZEPIS
wstecz

PORK CHOPS NA ANANASOWEJ SALSIE, Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I SEZAMOWYMI ZIEMNIAKAMI

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2,5 kgschabu z kością
  • 250 gpomarańczy
  • 100 mloliwy
  • 100 gmiodu
  • 50 goctu winnego
  • 50 gczosnku
  • 30 gcynamonu
  • 20 gkuminu
  • oregano
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Pork chops

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść schab i kości z błon. Ułóż na blaszce.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki, wyciśnięty sok z pomarańczy i przyprawy.
  3. Przygotowaną marynatą zalej schab i odstaw go do lodówki.
  4. Po wyciagnięciu z marynaty grilluj mięso na patelni.
Składniki
  • 3 ananasy
  • 150 gczerwonej cebuli
  • 100 glimonki
  • 100 goliwy
  • 100 gbrązowego cukru
  • 0,33 pęczka świeżej kolendry
  • świeże chili
  • miód

Salsa ananasowa

Sposób przygotowania:

  1. Ananasy oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  2. Chili i cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do ananasów.
  3. Dodaj miód, cukier, posiekaną kolendrę, oliwę oraz sok z limonki i wszystko wymieszaj, doprawiając do smaku.
Składniki
  • 2 kgziemniaków
  • 150 gmasła
  • 100 gczosnku
  • 60 gsosu sojowego
  • 40 gsezamu
  • 1 pęczek dymki
  • 0,5 pęczka kopru
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki pieczone z sezamem

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ułóż na blaszce, posyp solą, dodaj masło i czosnek. Piecz pod przykryciem do miękkości.
  2. Na patelni upraż sezam na złoty kolor, potem dodaj masło i sos sojowy.
  3. Do przygotowanego masła z sezamem dodaj pokrojone na pół ziemniaki, koper i dymkę.
  4. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 1 kgczerwonej papryki
  • 150 gczarnych oliwek
  • 100 goliwy
  • 50 goctu balsamicznego
  • 50 ganchois
  • 50 gkaparów
  • 20 gbazylii
  • sól
  • pieprz

Pieczona papryka z anchois

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oczyść z nasion, obierz ze skóry, osusz i grilluj na suchej patelni, następnie odłóż do miski.
  2. Anchois, oliwki i kapary pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  3. Przygotowaną zalewą zalej wcześniej upieczoną paprykę, odstaw do lodówki.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.