PRZEPIS
wstecz

POTRÓJNIE CZEKOLADOWE BROWNIE

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 200 gczekolady 72%
  • 180 gmąki migdałowej
  • 100 gcukru
  • 100 gmasła
  • 5 jaj

Brownie

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jaja z cukrem.

  2. Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Pozostaw do wystygnięcia.

  3. Kiedy czekolada z masłem osiągną temperaturę pokojową, dodaj je do ubitych jaj, ciągle mieszając.

  4. Do powstałej masy dodaj mąkę migdałową. Wymieszaj do połączenia składników.

  5. Pojemnik GN ½ wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego powstałą masę. Piecz bez nawiewu w temperaturze 180°C przez około
    10 minut.

  6. Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki. Kiedy zastygnie, pokrój je na kawałki.

Składniki
  • 600 gwiśni
  • 200 gcukru
  • 100 gczerwonego wina
  • anyż
  • goździki

Wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp cukier do garnka i podgrzewaj, aż powstanie jasny karmel.

  2. Dodaj wino oraz przyprawy, a następnie gotuj, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.

  3. Dodaj zamrożone wiśnie i gotuj jeszcze przez chwilę, aż owoce lekko zmiękną.

Składniki
  • 600 gczekoladowego musu Debic

Mus czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Ubij mus do uzyskania sztywnej konsystencji.

  2. Przełóż go do worka cukierniczego z dowolną końcówką (szprycą).

  3. Na każdy kawałek brownie wyciśnij porcję musu i wstaw do zamrażalnika.

Składniki
  • 200 gbiałej czekolady
  • 200 gczekolady 72%
  • 200 gorzechów

Czekoladowa polewa z orzechami

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią zamrożone brownie.

  2. Orzechy upraż na patelni i zamroź.

  3. Zamrożone orzechy przełóż do misy Thermomixa i zmiksuj pulsacyjnie na mniejsze kawałki. Udekoruj nimi ciasto.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.