POTRÓJNIE CZEKOLADOWE BROWNIE

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 200 gczekolady 72%
- 180 gmąki migdałowej
- 100 gcukru
- 100 gmasła
- 5 jaj
Brownie
Sposób przygotowania:
-
Ubij jaja z cukrem.
-
Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Pozostaw do wystygnięcia.
-
Kiedy czekolada z masłem osiągną temperaturę pokojową, dodaj je do ubitych jaj, ciągle mieszając.
-
Do powstałej masy dodaj mąkę migdałową. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Pojemnik GN ½ wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego powstałą masę. Piecz bez nawiewu w temperaturze 180°C przez około
10 minut. -
Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki. Kiedy zastygnie, pokrój je na kawałki.
- 600 gwiśni
- 200 gcukru
- 100 gczerwonego wina
- anyż
- goździki
Wiśnie
Sposób przygotowania:
-
Wsyp cukier do garnka i podgrzewaj, aż powstanie jasny karmel.
-
Dodaj wino oraz przyprawy, a następnie gotuj, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
-
Dodaj zamrożone wiśnie i gotuj jeszcze przez chwilę, aż owoce lekko zmiękną.
- 600 gczekoladowego musu Debic
Mus czekoladowy
Sposób przygotowania:
-
Ubij mus do uzyskania sztywnej konsystencji.
-
Przełóż go do worka cukierniczego z dowolną końcówką (szprycą).
-
Na każdy kawałek brownie wyciśnij porcję musu i wstaw do zamrażalnika.
- 200 gbiałej czekolady
- 200 gczekolady 72%
- 200 gorzechów
Czekoladowa polewa z orzechami
Sposób przygotowania:
-
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią zamrożone brownie.
-
Orzechy upraż na patelni i zamroź.
-
Zamrożone orzechy przełóż do misy Thermomixa i zmiksuj pulsacyjnie na mniejsze kawałki. Udekoruj nimi ciasto.