PRZEPIS
wstecz

PROTEINOWA OWSIANKA Z GRZYBAMI, SZALOTKĄ, AWOKADO I SKYREM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 600 mlbulionu warzywnego
  • 200 gpłatków owsianych
  • 30 gpasty miso
  • 30 mloliwy z oliwek
  • 20 gświeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Owsianka

Sposób przygotowania:

  1. Przesmaż imbir i czosnek na oliwie, dodaj płatki owsiane, bulion i pastę miso.
  2. Gotuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 300 mlwody
  • 200 mlbiałego octu winnego
  • 100 gcukru
  • 2 szalotki pokrojone w cienkie plastry

Piklowana szalotka

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, ocet i cukier zagotuj, do gotującej się marynaty dodaj szalotkę.
  2. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. 
Składniki
  • 100 gpieczarek
  • 50 gshimeji
  • 60 gmieszanki orzechów (pistacje, migdały, orzechy włoskie)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby przesmaż na oliwie, dopraw do smaku.
  2. Orzechy upraż na gorącej patelni.
  3. Dodaj wraz z orzechami do owsianki.
Składniki
  • 350 mloleju z pestek winogron
  • 200 gszczypiorku
  • 40 gświeżego mytego szpinaku
  • soda oczyszczona

Zielony olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania:

  1. Szczypior zblanszuj w wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, zahartuj i osusz.
  2. Przełóż do Thermomiksa.
  3. Dodaj olej i szpinak.
  4. Podgrzej do 60°C i blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach.
  5. Następnie blenduj na maksymalnych obrotach przez 2 minuty.
  6. Pozostaw olej do wystudzenia w kielichu. 
  7. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym. 
  8. Gotowy produkt przelej do dyspensera.
Składniki
  • skyr
  • zielona oliwa
  • przyprawa Avocado & Bowl Wiberg
  • sól
  • pieprz

Skyr

Sposób przygotowania:

  1. Skyr delikatnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Wyłóż do miseczki do dipów, udekoruj zieloną oliwą, posyp przyprawą.
Składniki
  • 2 awokado
  • mikroliście rukwi wodnej
  • przyprawa Avocado & Bowl Wiberg

Wykończenie

Sposób podania:

 

  1. Owsiankę wyłóż do miski do serwowania, na wierzchu ułóż piklowaną szalotkę, pokrojone w plastry awokado oraz grzyby i mieszankę orzechów.
  2. Całość posyp przyprawą, udekoruj rukwią.
  3. Podawaj ze skyrem.