PROTEINOWA OWSIANKA Z GRZYBAMI, SZALOTKĄ, AWOKADO I SKYREM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 600 mlbulionu warzywnego
- 200 gpłatków owsianych
- 30 gpasty miso
- 30 mloliwy z oliwek
- 20 gświeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Owsianka
Sposób przygotowania:
- Przesmaż imbir i czosnek na oliwie, dodaj płatki owsiane, bulion i pastę miso.
- Gotuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dopraw do smaku.
- 300 mlwody
- 200 mlbiałego octu winnego
- 100 gcukru
- 2 szalotki pokrojone w cienkie plastry
Piklowana szalotka
Sposób przygotowania:
- Wodę, ocet i cukier zagotuj, do gotującej się marynaty dodaj szalotkę.
- Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
- 100 gpieczarek
- 50 gshimeji
- 60 gmieszanki orzechów (pistacje, migdały, orzechy włoskie)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Grzyby przesmaż na oliwie, dopraw do smaku.
- Orzechy upraż na gorącej patelni.
- Dodaj wraz z orzechami do owsianki.
- 350 mloleju z pestek winogron
- 200 gszczypiorku
- 40 gświeżego mytego szpinaku
- soda oczyszczona
Zielony olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
- Szczypior zblanszuj w wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, zahartuj i osusz.
- Przełóż do Thermomiksa.
- Dodaj olej i szpinak.
- Podgrzej do 60°C i blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach.
- Następnie blenduj na maksymalnych obrotach przez 2 minuty.
- Pozostaw olej do wystudzenia w kielichu.
- Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- Gotowy produkt przelej do dyspensera.
- skyr
- zielona oliwa
- przyprawa Avocado & Bowl Wiberg
- sól
- pieprz
Skyr
Sposób przygotowania:
- Skyr delikatnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyłóż do miseczki do dipów, udekoruj zieloną oliwą, posyp przyprawą.
- 2 awokado
- mikroliście rukwi wodnej
- przyprawa Avocado & Bowl Wiberg
Wykończenie
Sposób podania:
- Owsiankę wyłóż do miski do serwowania, na wierzchu ułóż piklowaną szalotkę, pokrojone w plastry awokado oraz grzyby i mieszankę orzechów.
- Całość posyp przyprawą, udekoruj rukwią.
- Podawaj ze skyrem.