PRZEPIS
wstecz

PSTRĄG GRILLOWANY Z PIECZONYMI POMIDORAMI

pstrąg z pieczonymi pomidorami
pstrąg grillowany z pieczonymi pomidorami

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 10 gimbiru
  • 8 gczosnku
  • 80 gskórki z cytryny
  • 10 gpieprzu młotkowanego kolorowego
  • 10 g soli morskiej
  • 20 mloleju cytrynowego
  • 10 mloctu mango

Marynata do ryby

Spobób przygotwania:

  1. Imbir, czosnek i skórkę z cytryny pokrój w cienkie paski typu julienne. 
  2. Dodaj pieprz, sól, olej cytrynowy i ocet mango.
  3. Całość wymieszaj.
Składniki
  • 350 gpstrąga
  • 3 grozmarynu
  • 5 gnatki pietruszki
  • 5 gtrawy cytrynowej

Pstrąg

Sposób przygotowania:

  1. Ponacinaj pstrąga i zanurz w marynacie na min. 1,5 godziny.
  2. Do wnętrza ryby włóż gałązki rozmarynu i pietruszki oraz trawę cytrynową.
  3. Tak przygotowanego pstrąga zawiń w folię aluminiową, tak aby górna część foli została otwarta.
  4. Piecz na grillu ok. 20 minut.
Składniki
  • 2 pomidory
  • 10 mloctu mango
  • 20 mloleju z ostropestu
  • 7 gczosnku
  • 5 gtrawy cytrynowej
  • sól, pieprz

Pomidory pieczone

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory wymieszaj z octem mango, olejem z ostropestu, solą i pieprzem.
  2. Dodaj nieobrany czosnek oraz trawę cytrynową.
  3. Piecz w piecu w temperaturze 200°C przez ok. 7 minut.