PRZEPIS
wstecz

PULLED PORK Z KARCZKU WIEPRZOWEGO

pulled pork z karczku wieprzowego
pulled pork

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2,5 kgkarkówki wieprzowej
  • 700 mlbiałego wina
  • 20 gmieszanki pieprzu ziarnistego
  • 15 gsuszonej papryki
  • 45 gdrobno zmielonego czosnku
  • 30 gziół prowansalskich
  • 60 gcukru brązowego
  • 10 gsoli
  • 45 gmusztardy Dijon
  • 1 kgcebuli
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 20 bułek do burgerów typu brioche

Pulled pork

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj mieszankę przypraw z papryki, ziół, soli, cukru i pieprzu. 
  2. Natrzyj mięso musztardą i mieszanką. 
  3. Trzy duże cebule pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na nich karkówkę. 
  4. Podlej winem. 
  5. Do nagrzanego wcześniej do 135°C pieca włóż mięso bez przykrycia i piecz przez 1,5 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-8 godzin. 
  6. W tym czasie przygotuj prażoną cebulę i musztardę pomidorową. 
  7. Cebulę pokrój w cienkie piórka i smaż na gorącym oleju, dodając tymianek i czuszkę. 
  8. Cały czas mieszaj, żeby cebula szybko odparowywała – wtedy zacznie się karmelizować. 
  9. Po uprażeniu dopraw solą i pieprzem. 
  10. Mięso po upieczeniu powinno być kruche i miękkie – rozdrobnij je przy użyciu dwóch widelców i połącz z cebulą oraz sosem powstałym podczas pieczenia. 
  11. Tak przygotowane nałóż na brioche, przykryj serem i zapiecz. 
  12. Gotową kanapkę podawaj z musztardą własnej roboty albo delikatnym sosem béarnaise.
Składniki
  • 500 gpulpy pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 gziaren kolendry
  • 5 gziół prowansalskich
  • 30 gcukru brązowego
  • 100 mloctu
  • 150 gmusztardy francuskiej

Musztarda pomidorowa

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie musztardy zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę. 
  2. Smaż je wraz z kolendrą i ziołami prowansalskimi. 
  3. Kiedy się zeszklą, dodaj pomidory i cukier. 
  4. Redukuj, aż całość nabierze konsystencji konfitury. 
  5. Wtedy dodaj ocet i gotuj jeszcze przez chwilę, po czym odstaw do wystygnięcia i zmieszaj z musztardą francuską.