PRZEPIS
wstecz

RISOTTO MARI E MONTI

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 200 gmarchewki
  • 100 gkorzenia selera
  • 200 gkorzenia pietruszki
  • 80 gborowika w kostce
  • 200 mlbiałego wina
  • 250 gpancerzy langustynek
  • 100 gszalotki
  • oliwa do smażenia

Bulion do risotto

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie, dodaj pozostałe składniki, smaż jeszcze chwilę.
  2. Całość podlej białym winem i duś przez około 3 minuty.
  3. Następnie dodaj wodę, tak, by przykryła składniki.
  4. Gotuj przez około 40 minut na małym ogniu.
Składniki
  • 300 gboczniaków mikołajkowych
  • 400 g borowików w kostce
  • 200 gszalotki
  • 300 gmięsa z małży
  • 40 krewetek 16/20 obranych, z ogonem
  • 40 muli
  • 1,2 kgryżu arborio
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 gmasła
  • 300 mlbiałego wina
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Risotto mari e monti

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i boczniaki pokrój w kostkę.
  2. W garnku na oliwie przesmaż krewetki, mięso z małży oraz całe mule, wyjmij je do miski.
  3. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek, boczniaki i borowiki, następnie zeszklij je.
  4. Dodaj ryż i chwilę przesmaż.
  5. Całość podlej białym winem i zredukuj.
  6. Następnie podlewaj małymi porcjami bulionem.
  7. Gotuj do momentu, aż ryż się rozklei, ale będzie nadal lekko al dente.
  8. Dodaj podsmażone owoce morza, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę z pietruszki i zimne masło.
  9. Risotto powinno mieć kremową konsystencję.
Sposób przygotowania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.