PRZEPIS
wstecz

ROLADA Z BEZRYBNEGO ŁOSOSIA Z SZARPANYM JACKFRUITEM I WEGAŃSKIMI LODAMI

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 150 groślinnego łososia w plastrach BezRybny
  • 100 gjackfruita Ala Tuna w oleju Food Jack
  • 70 gczarnej soczewicy (belugi)
  • 40 gTartego Prosociano Violife Professional
  • 40 gszalotki
  • 20 goleju
  • 10 gkoncentratu warzywnego Chef Premium
  • 10 gczosnku
  • 0,5 cytryny
  • sól
  • pieprz

Roladka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i szalotkę pokrój w kostkę i obsmaż z soczewicą.
  2. Zalej wodą, tak by przykryła całość, i gotuj do miękkości na małym ogniu. Zdejmij z ognia.
  3. Gdy soczewica delikatnie przestygnie, dodaj resztę składników i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny.
  4. Ułóż bezrybnego łososia ciasno na folii spożywczej, rozłóż na nim farsz i zwiń wszystko w roladkę, zawiązując folię z obu stron na kształt cukierka.
Składniki
  • 0,5 kgpomidorów
  • 30 gselera naciowego
  • 10 gświeżego imbiru
  • sól

Consommé pomidorowe z selerem naciowym i imbirem

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory z selerem i imbirem zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku solą.
  2. Przelej przez sitko wyłożone gazą.
Składniki
  • 200 goleju
  • 100 gświeżego szczypiorku

Olej ze szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj składniki w Thermomiksie na największych obrotach, do uzyskania temperatury 65°C.
  2. Przelej przez sitko wyłożone gazą.
Składniki
  • 150 gViocream Sour Violife Professional
  • 70 gsoku z limonki
  • 50 gFlory Professional Plant 31%
  • 50 gcukru pudru
  • 10 gliści świeżej mięty
  • skórka z 1 limonki

Wegańskie lody limonkowo-miętowe

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblenduj i przełóż do pojemnika Pacojet.
  2. Zamroź do temperatury −20°C.
  3. Kiedy masa zamarznie, przełóż ją do urządzenia Pacojet i napowietrz, miksując.
Sposób podania
Ułóż wszystkie składowe na talerzu, podlewając roladkę consommé. Udekoruj danie z wykorzystaniem mikroliści według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.