ROLADA Z BEZRYBNEGO ŁOSOSIA Z SZARPANYM JACKFRUITEM I WEGAŃSKIMI LODAMI
Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 150 groślinnego łososia w plastrach BezRybny
- 100 gjackfruita Ala Tuna w oleju Food Jack
- 70 gczarnej soczewicy (belugi)
- 40 gTartego Prosociano Violife Professional
- 40 gszalotki
- 20 goleju
- 10 gkoncentratu warzywnego Chef Premium
- 10 gczosnku
- 0,5 cytryny
- sól
- pieprz
Roladka
Sposób przygotowania:
- Czosnek i szalotkę pokrój w kostkę i obsmaż z soczewicą.
- Zalej wodą, tak by przykryła całość, i gotuj do miękkości na małym ogniu. Zdejmij z ognia.
- Gdy soczewica delikatnie przestygnie, dodaj resztę składników i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny.
- Ułóż bezrybnego łososia ciasno na folii spożywczej, rozłóż na nim farsz i zwiń wszystko w roladkę, zawiązując folię z obu stron na kształt cukierka.
- 0,5 kgpomidorów
- 30 gselera naciowego
- 10 gświeżego imbiru
- sól
Consommé pomidorowe z selerem naciowym i imbirem
Sposób przygotowania:
- Pomidory z selerem i imbirem zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku solą.
- Przelej przez sitko wyłożone gazą.
- 200 goleju
- 100 gświeżego szczypiorku
Olej ze szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj składniki w Thermomiksie na największych obrotach, do uzyskania temperatury 65°C.
- Przelej przez sitko wyłożone gazą.
- 150 gViocream Sour Violife Professional
- 70 gsoku z limonki
- 50 gFlory Professional Plant 31%
- 50 gcukru pudru
- 10 gliści świeżej mięty
- skórka z 1 limonki
Wegańskie lody limonkowo-miętowe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblenduj i przełóż do pojemnika Pacojet.
- Zamroź do temperatury −20°C.
- Kiedy masa zamarznie, przełóż ją do urządzenia Pacojet i napowietrz, miksując.
Ułóż wszystkie składowe na talerzu, podlewając roladkę consommé. Udekoruj danie z wykorzystaniem mikroliści według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.