PRZEPIS
wstecz

ROLADKA Z BEZRYBNEGO ŁOSOSIA Z SAŁATKĄ Z CYTRUSÓW, KRAKERSEM Z SZALOTKĄ I MARYNOWANYMI POMIDORKAMI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gbezrybnego łososia
  • 300 gViolife kremowego o smaku naturalnym
  • 300 mlFlory Professional Plant 31% tłuszczu
  • 200 mlsoku pomidorowego
  • 30 gziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • 2 gagaru
  • skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Roladka z bezrybnego łososia

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj sok pomidorowy razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj agar, wymieszaj i wylej na formę, tworząc centymetrową warstwę. Po zastygnięciu potnij na centymetrowe paski. 
  2. Ubij Florę na sztywną pianę, następnie dodaj zamiennik sera śmietankowego Violife, drobno posiekane zioła i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozłóż plastry bezrybnego łososia na folii spożywczej, tworząc kwadrat o wymiarach około 15 x 15 cm. 
  4. Rozsmaruj na wierzchu wcześniej przygotowaną masę na bazie Violife – zostaw 2-centymetrowy nieposmarowany pasek na jednej ze stron, tak by móc zlepić bezrybnego łososia na kształt rolady. 
  5. Na masę połóż pasek wcześniej przygotowanej żelki pomidorowej, aby znalazła się na środku roladki. Zwiń roladkę i szczelnie owiń folią spożywczą, a następnie włóż do zamrażalnika.
  6. Pokrój zamrożoną roladkę około 20 minut przed podaniem, tworząc 1,5 cm rolki.
Składniki
  • 2 pomarańcze
  • 2 limonki
  • 2 cytryny
  • 20 mlAcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
  • 20 mloliwy z oliwek
  • 10 mlCrema di Aceto limetka-zielona herbata Wiberg
  • sól morska

Sałatka z cytrusów

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj cytrusy.
  2. Wymieszaj pozostałe składniki w osobnym naczyniu i dopraw solą morską do smaku. 
  3. Dodaj cytrusy i dokładnie wymieszaj.
Składniki
  • 170 gmąki pszennej
  • 120 gdrobno posiekanej szalotki
  • 75 gPhase Gold
  • 50 gViolife kremowy o smaku naturalnym
  • 40 gvEGGs Omelette
  • Wiberg Marrakesch

Krakers z szalotką

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj vEGGs Omelette zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu.
  2. Włóż do misy Thermomiksa mąkę pszenną, Phase Gold, Violife, szalotkę oraz wcześniej przygotowane vEGGs i dopraw do smaku Wiberg Marrakesh. Wymieszaj, włóż do lodówki. 
  3. Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do posypanej mąką foremki na tartaletki. 
  4. Piecz pod obciążeniem przez kilka minut w 200°C, następnie zdejmij obciążenie i dopiecz ciasto. Całość pieczenia powinna trwać około 10-15 min. 
  5. Pozostałe ciasto rozwałkuj, upiecz i pokrusz do dekoracji.
Składniki
  • 30 pomidorków cherry
  • 50 mlAcetoPlus malina Wiberg
  • 20 mlCrema di Aceto hibiskus-chili Wiberg
  • sos umami N°1 Wiberg
  • sól
  • pieprz
  • chili

Marynowane pomidorki

Sposób przygotowania:

  1. Sparz i obierz pomidorki ze skórki.
  2. Składniki marynaty wymieszaj i dopraw do smaku sosem umami, solą, pieprzem i chili. 
  3. Pomidorki włóż do worka do wakowania, zalej marynatą i zawakuj.
Składniki
  • Vegan Majo
  • esencja dymna Knorr Professional
  • mikrozioła
  • kwiaty jadalne
  • oliwa szczypiorkowa
  • koncentrat z buraków

Dekoracja

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż Vegan Majo do 3 pojemników. 
  2. Dodaj oliwę szczypiorkową do jednego pojemnika, do drugiego koncentrat z buraków, a do trzeciego esencję dymną. 
  3. Każdy pojemnik wyszprycuj na talerz.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.