ROLADKA Z BEZRYBNEGO ŁOSOSIA Z SAŁATKĄ Z CYTRUSÓW, KRAKERSEM Z SZALOTKĄ I MARYNOWANYMI POMIDORKAMI
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gbezrybnego łososia
- 300 gViolife kremowego o smaku naturalnym
- 300 mlFlory Professional Plant 31% tłuszczu
- 200 mlsoku pomidorowego
- 30 gziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
- 2 gagaru
- skórka z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Roladka z bezrybnego łososia
Sposób przygotowania:
- Zagotuj sok pomidorowy razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj agar, wymieszaj i wylej na formę, tworząc centymetrową warstwę. Po zastygnięciu potnij na centymetrowe paski.
- Ubij Florę na sztywną pianę, następnie dodaj zamiennik sera śmietankowego Violife, drobno posiekane zioła i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż plastry bezrybnego łososia na folii spożywczej, tworząc kwadrat o wymiarach około 15 x 15 cm.
- Rozsmaruj na wierzchu wcześniej przygotowaną masę na bazie Violife – zostaw 2-centymetrowy nieposmarowany pasek na jednej ze stron, tak by móc zlepić bezrybnego łososia na kształt rolady.
- Na masę połóż pasek wcześniej przygotowanej żelki pomidorowej, aby znalazła się na środku roladki. Zwiń roladkę i szczelnie owiń folią spożywczą, a następnie włóż do zamrażalnika.
- Pokrój zamrożoną roladkę około 20 minut przed podaniem, tworząc 1,5 cm rolki.
- 2 pomarańcze
- 2 limonki
- 2 cytryny
- 20 mlAcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
- 20 mloliwy z oliwek
- 10 mlCrema di Aceto limetka-zielona herbata Wiberg
- sól morska
Sałatka z cytrusów
Sposób przygotowania:
- Wyfiletuj cytrusy.
- Wymieszaj pozostałe składniki w osobnym naczyniu i dopraw solą morską do smaku.
- Dodaj cytrusy i dokładnie wymieszaj.
- 170 gmąki pszennej
- 120 gdrobno posiekanej szalotki
- 75 gPhase Gold
- 50 gViolife kremowy o smaku naturalnym
- 40 gvEGGs Omelette
- Wiberg Marrakesch
Krakers z szalotką
Sposób przygotowania:
- Przygotuj vEGGs Omelette zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu.
- Włóż do misy Thermomiksa mąkę pszenną, Phase Gold, Violife, szalotkę oraz wcześniej przygotowane vEGGs i dopraw do smaku Wiberg Marrakesh. Wymieszaj, włóż do lodówki.
- Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do posypanej mąką foremki na tartaletki.
- Piecz pod obciążeniem przez kilka minut w 200°C, następnie zdejmij obciążenie i dopiecz ciasto. Całość pieczenia powinna trwać około 10-15 min.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj, upiecz i pokrusz do dekoracji.
- 30 pomidorków cherry
- 50 mlAcetoPlus malina Wiberg
- 20 mlCrema di Aceto hibiskus-chili Wiberg
- sos umami N°1 Wiberg
- sól
- pieprz
- chili
Marynowane pomidorki
Sposób przygotowania:
- Sparz i obierz pomidorki ze skórki.
- Składniki marynaty wymieszaj i dopraw do smaku sosem umami, solą, pieprzem i chili.
- Pomidorki włóż do worka do wakowania, zalej marynatą i zawakuj.
- Vegan Majo
- esencja dymna Knorr Professional
- mikrozioła
- kwiaty jadalne
- oliwa szczypiorkowa
- koncentrat z buraków
Dekoracja
Sposób przygotowania:
- Przełóż Vegan Majo do 3 pojemników.
- Dodaj oliwę szczypiorkową do jednego pojemnika, do drugiego koncentrat z buraków, a do trzeciego esencję dymną.
- Każdy pojemnik wyszprycuj na talerz.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.