ROLADKA Z BEZRYBNEGO ŁOSOSIA Z SAŁATKĄ Z CYTRUSÓW, KRAKERSEM Z SZALOTKĄ I MARYNOWANYMI POMIDORKAMI
                            Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 500 gbezrybnego łososia
 - 300 gViolife kremowego o smaku naturalnym
 - 300 mlFlory Professional Plant 31% tłuszczu
 - 200 mlsoku pomidorowego
 - 30 gziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
 - 2 gagaru
 - skórka z 1 cytryny
 - sól
 - pieprz
 - sok z cytryny
 
Roladka z bezrybnego łososia
Sposób przygotowania:
- Zagotuj sok pomidorowy razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj agar, wymieszaj i wylej na formę, tworząc centymetrową warstwę. Po zastygnięciu potnij na centymetrowe paski.
 - Ubij Florę na sztywną pianę, następnie dodaj zamiennik sera śmietankowego Violife, drobno posiekane zioła i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
 - Rozłóż plastry bezrybnego łososia na folii spożywczej, tworząc kwadrat o wymiarach około 15 x 15 cm.
 - Rozsmaruj na wierzchu wcześniej przygotowaną masę na bazie Violife – zostaw 2-centymetrowy nieposmarowany pasek na jednej ze stron, tak by móc zlepić bezrybnego łososia na kształt rolady.
 - Na masę połóż pasek wcześniej przygotowanej żelki pomidorowej, aby znalazła się na środku roladki. Zwiń roladkę i szczelnie owiń folią spożywczą, a następnie włóż do zamrażalnika.
 - Pokrój zamrożoną roladkę około 20 minut przed podaniem, tworząc 1,5 cm rolki.
 
- 2 pomarańcze
 - 2 limonki
 - 2 cytryny
 - 20 mlAcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
 - 20 mloliwy z oliwek
 - 10 mlCrema di Aceto limetka-zielona herbata Wiberg
 - sól morska
 
Sałatka z cytrusów
Sposób przygotowania:
- Wyfiletuj cytrusy.
 - Wymieszaj pozostałe składniki w osobnym naczyniu i dopraw solą morską do smaku.
 - Dodaj cytrusy i dokładnie wymieszaj.
 
- 170 gmąki pszennej
 - 120 gdrobno posiekanej szalotki
 - 75 gPhase Gold
 - 50 gViolife kremowy o smaku naturalnym
 - 40 gvEGGs Omelette
 - Wiberg Marrakesch
 
Krakers z szalotką
Sposób przygotowania:
- Przygotuj vEGGs Omelette zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu.
 - Włóż do misy Thermomiksa mąkę pszenną, Phase Gold, Violife, szalotkę oraz wcześniej przygotowane vEGGs i dopraw do smaku Wiberg Marrakesh. Wymieszaj, włóż do lodówki.
 - Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do posypanej mąką foremki na tartaletki.
 - Piecz pod obciążeniem przez kilka minut w 200°C, następnie zdejmij obciążenie i dopiecz ciasto. Całość pieczenia powinna trwać około 10-15 min.
 - Pozostałe ciasto rozwałkuj, upiecz i pokrusz do dekoracji.
 
- 30 pomidorków cherry
 - 50 mlAcetoPlus malina Wiberg
 - 20 mlCrema di Aceto hibiskus-chili Wiberg
 - sos umami N°1 Wiberg
 - sól
 - pieprz
 - chili
 
Marynowane pomidorki
Sposób przygotowania:
- Sparz i obierz pomidorki ze skórki.
 - Składniki marynaty wymieszaj i dopraw do smaku sosem umami, solą, pieprzem i chili.
 - Pomidorki włóż do worka do wakowania, zalej marynatą i zawakuj.
 
- Vegan Majo
 - esencja dymna Knorr Professional
 - mikrozioła
 - kwiaty jadalne
 - oliwa szczypiorkowa
 - koncentrat z buraków
 
Dekoracja
Sposób przygotowania:
- Przełóż Vegan Majo do 3 pojemników.
 - Dodaj oliwę szczypiorkową do jednego pojemnika, do drugiego koncentrat z buraków, a do trzeciego esencję dymną.
 - Każdy pojemnik wyszprycuj na talerz.
 
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.