PRZEPIS
wstecz

ROLKA ZE SZPARAGÓW Z BIAŁYM SOSEM, CHIPSEM Z TAPIOKI I ZIELONYM PUDREM

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 700 gzielonych szparagów
  • 350 gbiałych szparagów
  • kilka arkuszy alg nori
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki tymianku
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Rolka ze szparagów

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść, ugotuj sous-vide (zielone około 6 minut, białe 15-20 minut).
  2. Do gotowania dodaj skórkę i sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
  3. Ugotowane szaragi – każdy z osobna – owiń algami. Następnie owiń razem 10-12 sztuk.
  4. Uzyskaną roladkę owiń ciasno folią spożywczą. Po chwili odwiń i pokrój na grubsze plastry.
  5. Obsmaż je na oliwie z dodatkiem tymianku, czosnku i skórki z cytryny.
Składniki
  • 500 mlFlory Professional 31%
  • 100 gszalotki
  • 100 mlbiałego wina
  • 10 mloliwy z oliwek
  • 10 gczosnku
  • sól
  • pieprz

Biały sos

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek posiekaj. Podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj śmietankę i wino. Redukuj.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki
  • 180 goleju
  • 100 gnatki pietruszki
  • 40 gświeżego szpinaku

Zielony olej

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki włóż do Thermomixa, dodaj świeży myty szpinak i olej. Podgrzej do 65°C.
  2. Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
  3. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu.
  4. Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
Składniki
  • 1 lwody
  • 140 gtapioki
  • sól

Chips z tapioki

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej się osolonej wody dodaj tapiokę.
  2. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Po ugotowaniu rozprowadź tapiokę na macie silikonowej i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze 60°C.
  4. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Posól.
Składniki
  • 50 gnatki pietruszki
  • 50 gkoperku

Zielony puder

Sposób przygotowania:

  1. Natkę i koperek wysusz w mikrofali – 30 sekund, 50 sekund, 30 sekund.
  2. Zmiel na puder w Thermomixie.
Sposób podania
Wymieszaj sos z zielonym olejem. Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.