ROLOWANY KURCZAK W TAJSKIM BBQ NA PURÉE DYNIOWO-ZIEMNIACZANYM Z MAŚLANYM EDAMAME

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 1 kgkurczaka trybowanego, bez kości, ze skórą
- 15 gDelikatu do drobiu Knorr
Rolowany kurczak
Sposób przygotowania:
- Trybowanego kurczaka rozłóż na stole, uformuj prostokąt i lekko rozbij przez folię spożywczą.
- Przed zwijaniem w roladę posyp Delikatem.
- przygotowany wcześniej kurczak
- 200 gfiletu z kurczaka drobno zmielonego
- 80 gpapryki zielonej
- 60 gmleka kokosowego
- 60 gtofu
- 50 gcebuli czerwonej
- 30 gbiałka jaj
- 30 mlsłodkiego sosu sojowego Ketjap Manis Knorr
- 20 mloleju
- 15 gświeżej kolendry
- 10 gDelikatu do drobiu Knorr
- 6 gczosnku
- sól i pieprz do smaku
Nadzienie i formowanie
Sposób przygotowania:
- Zmielonego fileta z kurczaka, białko jaj i mleko kokosowe zmiksuj na jednolitą masę.
- Pokrój tofu w kostkę i wymieszaj z Sosem Ketjap Manis, odstaw.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i zeszklij razem. Paprykę pokrój w kostkę, dorzuć do warzyw i krótko zasmażaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Do zmiksowanego mięsa dodaj tofu, paprykę z cebulą i czosnkiem oraz posiekaną kolendrę. Mieszając dopraw do smaku.
- Na rozbitego kurczaka nałóż farsz i zroluj.
- Następnie posyp Delikatem i ciasno zawiń w folię spożywczą.
- Wstaw do nagrzanego do temperatury 90°C pieca (pieczenie z parowaniem z sondą).
- Po pieczeniu odstaw do wychłodzenia.
- 100 gsosu Pang Gang Knorr
- 50 gsosu BBQ Hellmann’s
Glazurowanie rolady
Sposób przygotowania:
- Sos Pang Gang Knorr wymieszaj z sosem BBQ.
- Roladę odwiń z folii i ułóż na pergaminie.
- Grubo posmaruj glazurą i wstaw do nagrzanego do temperatury 230°C pieca na około 10 minut.
- 1,4 kgdyni piżmowej
- 150 mlmleka kokosowego
- 100 gpurée ziemniaczanego Knorr
- 70 gmasła
- olej
- sól do smaku
Purée dyniowo-ziemniaczane
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z niewielką ilością oleju i soli, następnie zawiń w folię aluminiową.
- Wstaw dynię do nagrzanego do 160°C pieca na 45 minut. Po wyjęciu z pieca przełóż do Thermomixa, wlej mleko kokosowe i miksuj na purée.
- Na koniec wsyp suche purée ziemniaczane, dodaj zimne masło i miksuj przez minutę, dopraw do smaku.
- 250 grozmrożonego edamame
- 80 gkiełków fasolki mung
- 30 gmasła
- 20 gprażonego sezamu
- sól i pieprz do smaku
Maślane edamame
Sposób przygotowania:
- Edamame podgrzewaj na maśle.
- Dodaj kiełki fasoli i sezam, dopraw do smaku.
- ulubione mikroliście
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Udekoruj ulubionymi mikroliściami.