PRZEPIS
wstecz

ROLOWANY KURCZAK W TAJSKIM BBQ NA PURÉE DYNIOWO-ZIEMNIACZANYM Z MAŚLANYM EDAMAME

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgkurczaka trybowanego, bez kości, ze skórą
  • 15 gDelikatu do drobiu Knorr

Rolowany kurczak

Sposób przygotowania:

  1. Trybowanego kurczaka rozłóż na stole, uformuj prostokąt i lekko rozbij przez folię spożywczą.
  2. Przed zwijaniem w roladę posyp Delikatem.
Składniki
  • przygotowany wcześniej kurczak
  • 200 gfiletu z kurczaka drobno zmielonego
  • 80 gpapryki zielonej
  • 60 gmleka kokosowego
  • 60 gtofu
  • 50 gcebuli czerwonej
  • 30 gbiałka jaj
  • 30 mlsłodkiego sosu sojowego Ketjap Manis Knorr
  • 20 mloleju
  • 15 gświeżej kolendry
  • 10 gDelikatu do drobiu Knorr
  • 6 gczosnku
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie i formowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zmielonego fileta z kurczaka, białko jaj i mleko kokosowe zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Pokrój tofu w kostkę i wymieszaj z Sosem Ketjap Manis, odstaw.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i zeszklij razem. Paprykę pokrój w kostkę, dorzuć do warzyw i krótko zasmażaj. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do zmiksowanego mięsa dodaj tofu, paprykę z cebulą i czosnkiem oraz posiekaną kolendrę. Mieszając dopraw do smaku.
  5. Na rozbitego kurczaka nałóż farsz i zroluj.
  6. Następnie posyp Delikatem i ciasno zawiń w folię spożywczą.
  7. Wstaw do nagrzanego do temperatury 90°C pieca (pieczenie z parowaniem z sondą).
  8. Po pieczeniu odstaw do wychłodzenia.
Składniki
  • 100 gsosu Pang Gang Knorr
  • 50 gsosu BBQ Hellmann’s

Glazurowanie rolady

Sposób przygotowania:

  1. Sos Pang Gang Knorr wymieszaj z sosem BBQ.
  2. Roladę odwiń z folii i ułóż na pergaminie.
  3. Grubo posmaruj glazurą i wstaw do nagrzanego do temperatury 230°C pieca na około 10 minut.
Składniki
  • 1,4 kgdyni piżmowej
  • 150 mlmleka kokosowego
  • 100 gpurée ziemniaczanego Knorr
  • 70 gmasła
  • olej
  • sól do smaku

Purée dyniowo-ziemniaczane

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z niewielką ilością oleju i soli, następnie zawiń w folię aluminiową.
  2. Wstaw dynię do nagrzanego do 160°C pieca na 45 minut. Po wyjęciu z pieca przełóż do Thermomixa, wlej mleko kokosowe i miksuj na purée.
  3. Na koniec wsyp suche purée ziemniaczane, dodaj zimne masło i miksuj przez minutę, dopraw do smaku.
Składniki
  • 250 grozmrożonego edamame
  • 80 gkiełków fasolki mung
  • 30 gmasła
  • 20 gprażonego sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Maślane edamame

Sposób przygotowania:

  1. Edamame podgrzewaj na maśle.
  2. Dodaj kiełki fasoli i sezam, dopraw do smaku.
Składniki
  • ulubione mikroliście

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Udekoruj ulubionymi mikroliściami.