ROŚLINNE MIELONE Z PIECZONYMI BATATAMI I MARCHEWKĄ Z GROSZKIEM

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 500 gNonszalanckiego Mielonego z samych Roślin Plantway
- 200 gcebuli pokrojonej w kostkę
- 50 gczosnku pokrojonego w kostkę
- 50 gsosu umami
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Roślinne mielone
Sposób przygotowania:
- Rozmroź mielone z roślin.
- Podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, dodaj je do mielonego.
- Następnie dodaj sos umami, sól, pieprz oraz 200-300 ml wody – konsystencja masy powinna pozwolić na uformowanie mielonych.
- Obtocz uformowane kotlety w bułce tartej i usmaż na oleju jak klasyczne mielone.
- 1 kgbatatów
- mix mikroliści (tymianek, oregano, majeranek)
- oliwa
- sól, pieprz
Pieczone bataty
Sposób przygotowania:
- Umyte nieobrane bataty przypraw solą i pieprzem, dodaj oliwę oraz mix ziół.
- Piecz pod przykryciem lub w folii aluminiowej około godziny w temperaturze 180°C.
- Po wystygnięciu pokrój na plastry, przed serwisem obsmaż.
- 1 kgmłodej marchwi
- 500 ggroszku cukrowego
- 50 mltłuszczu Phase Gold
- 50 mlkremu z octu balsamicznego o smaku malin Monini
- 10 gszczypioru
- sól, pieprz
Marchewka z groszkiem
Sposób przygotowania:
- Marchewki i groszek oczyść, zblanszuj, zahartuj w wodzie z lodem.
- Marchewki odgrzej na patelni na Phase Gold, na koniec dodając krem balsamiczny.
- Groszek pokrój na 1-centymetrowe kawałki i odgrzej z dodatkiem Phase Gold, pokrojonego szczypioru, soli i pieprzu.
- czerwony szczawik zajęczy
Wykończenie
Sposób podania:
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Minimalistycznie udekoruj liśćmi szczawiku.