PRZEPIS
wstecz

ROŚLINNE MIELONE Z PIECZONYMI BATATAMI I MARCHEWKĄ Z GROSZKIEM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 500 gNonszalanckiego Mielonego z samych Roślin Plantway
  • 200 gcebuli pokrojonej w kostkę
  • 50 gczosnku pokrojonego w kostkę
  • 50 gsosu umami
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Roślinne mielone

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź mielone z roślin.
  2. Podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, dodaj je do mielonego.
  3. Następnie dodaj sos umami, sól, pieprz oraz 200-300 ml wody – konsystencja masy powinna pozwolić na uformowanie mielonych.
  4. Obtocz uformowane kotlety w bułce tartej i usmaż na oleju jak klasyczne mielone.
Składniki
  • 1 kgbatatów
  • mix mikroliści (tymianek, oregano, majeranek)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Pieczone bataty

Sposób przygotowania:

  1. Umyte nieobrane bataty przypraw solą i pieprzem, dodaj oliwę oraz mix ziół.
  2. Piecz pod przykryciem lub w folii aluminiowej około godziny w temperaturze 180°C.
  3. Po wystygnięciu pokrój na plastry, przed serwisem obsmaż.
Składniki
  • 1 kgmłodej marchwi
  • 500 ggroszku cukrowego
  • 50 mltłuszczu Phase Gold
  • 50 mlkremu z octu balsamicznego o smaku malin Monini
  • 10 gszczypioru
  • sól, pieprz

Marchewka z groszkiem

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i groszek oczyść, zblanszuj, zahartuj w wodzie z lodem.
  2. Marchewki odgrzej na patelni na Phase Gold, na koniec dodając krem balsamiczny.
  3. Groszek pokrój na 1-centymetrowe kawałki i odgrzej z dodatkiem Phase Gold, pokrojonego szczypioru, soli i pieprzu.
Składniki
  • czerwony szczawik zajęczy

Wykończenie

Sposób podania:

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Minimalistycznie udekoruj liśćmi szczawiku.