PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z FALAFELAMI I DRESSINGIEM TAHINI, PODAWANA ZE SCHIACCIATĄ

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 500 gmiksu sałat
  • 150 gpapryki grillowanej czerwonej i żółtej Pronto Fresco
  • 100 gcieciorki
  • 50 kulek Funky Falafel harissa i grillowana papryka Salomon FoodWorld®
  • 5 limonek
  • 2 ogórki
  • 2 czerwone cebule
  • biały ocet winny
  • przyprawa Cajun Wiberg
  • biały i czarny sezam
  • cukier
  • olej do smażenia

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zalewę do ogórków i cebuli: w rondlu zagotuj wodę, ocet winny i cukier w proporcji 3 : 2 : 1. W międzyczasie pokrój warzywa w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Cebulę zalej gorącą zalewą, ogórki – schłodzoną. Pozostaw do marynowania na 24 godziny.
  2. Paprykę pokrój w regularne paski.
  3. Falafele smaż na głębokim tłuszczu o temperaturze 170°C około 3 minut, tak by stały się złociste. 
  4. Cieciorkę skrop olejem i dopraw mieszanką Cajun. Piecz w temperaturze 170°C około 12 minut.
  5. Oba rodzaje sezamu upraż w temperaturze 170°C na złoty kolor. Pamiętaj o wyłączeniu wiatraka! 
  6. Limonki przekrój na pół i zgrilluj na patelni grillowej od strony miąższu.
Składniki
  • 200 gtahini
  • 100 mlwody mineralnej
  • 50 gcukru
  • 50 mloleju sezamowego
  • 50 mloleju z pestek winogron
  • 20 mlsosu sojowego
  • sok z 1 cytryny

Dressing tahini

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim naczyniu umieść tahini, sos sojowy, sok z cytryny, wodę i cukier.
  2. Zmiksuj blenderem, stopniowo wtłaczając oleje, aż do uzyskania konsystencji dressingu.
Składniki
  • 1 duża schiacciata
  • humus
  • świeża kolendra
  • świeże jalapeño (opcjonalnie)

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Schiacciatę pokrój na mniejsze kawałki i zgrilluj na patelni.
  2. Dopraw sałaty dressingiem. Na wierzchu ułóż warzywa z marynaty, paprykę, cieciorkę i falafele. Całość jeszcze raz polej sosem, posyp sezamem, kolendrą i – opcjonalnie – krojonym w krążki jalapeño.
  3. Podawaj ze zgrillowaną schiacciatą, połówką zgrillowanej limonki i humusem