SAŁATKA Z FALAFELAMI I DRESSINGIEM TAHINI, PODAWANA ZE SCHIACCIATĄ

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 500 gmiksu sałat
- 150 gpapryki grillowanej czerwonej i żółtej Pronto Fresco
- 100 gcieciorki
- 50 kulek Funky Falafel harissa i grillowana papryka Salomon FoodWorld®
- 5 limonek
- 2 ogórki
- 2 czerwone cebule
- biały ocet winny
- przyprawa Cajun Wiberg
- biały i czarny sezam
- cukier
- olej do smażenia
Sałatka
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zalewę do ogórków i cebuli: w rondlu zagotuj wodę, ocet winny i cukier w proporcji 3 : 2 : 1. W międzyczasie pokrój warzywa w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Cebulę zalej gorącą zalewą, ogórki – schłodzoną. Pozostaw do marynowania na 24 godziny.
- Paprykę pokrój w regularne paski.
- Falafele smaż na głębokim tłuszczu o temperaturze 170°C około 3 minut, tak by stały się złociste.
- Cieciorkę skrop olejem i dopraw mieszanką Cajun. Piecz w temperaturze 170°C około 12 minut.
- Oba rodzaje sezamu upraż w temperaturze 170°C na złoty kolor. Pamiętaj o wyłączeniu wiatraka!
- Limonki przekrój na pół i zgrilluj na patelni grillowej od strony miąższu.
- 200 gtahini
- 100 mlwody mineralnej
- 50 gcukru
- 50 mloleju sezamowego
- 50 mloleju z pestek winogron
- 20 mlsosu sojowego
- sok z 1 cytryny
Dressing tahini
Sposób przygotowania:
- W wysokim naczyniu umieść tahini, sos sojowy, sok z cytryny, wodę i cukier.
- Zmiksuj blenderem, stopniowo wtłaczając oleje, aż do uzyskania konsystencji dressingu.
- 1 duża schiacciata
- humus
- świeża kolendra
- świeże jalapeño (opcjonalnie)
Wykończenie
Sposób podania:
- Schiacciatę pokrój na mniejsze kawałki i zgrilluj na patelni.
- Dopraw sałaty dressingiem. Na wierzchu ułóż warzywa z marynaty, paprykę, cieciorkę i falafele. Całość jeszcze raz polej sosem, posyp sezamem, kolendrą i – opcjonalnie – krojonym w krążki jalapeño.
- Podawaj ze zgrillowaną schiacciatą, połówką zgrillowanej limonki i humusem