PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM, GRANATEM, GRILLOWANYM HALLOUMI I POPCORNEM Z SORGO

sałatka z kalafiorem
sałatka z kalafiorem

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 400 gkalafiora podzielonego na różyczki
  • 200 gmieszanki sałat
  • 100 grukoli
  • 100 gświeżego szpinaku
  • 1 zielone jabłko pokrojone w paski
  • 1 pestka z granatu
  • 100 gciemnych winogron pokrojonych na pół
  • 200 gsera halloumi
  • 60 gprażonych orzechów nerkowca
  • 30 gczerwonego sorgo
  • 15 goleju

Sałatka

Sposóļ przygotowania:

  1. Kalafiora dobrze wymieszaj z połową dresingu i piecz w temp. 200°C około 15 min, aż będzie miękki.
  2. Sorgo upraż na gorącym oleju tak samo jak popcorn z kukurydzy i osusz na papierowym ręczniku. 
  3. Sałatę, szpinak, rukolę, jabłka, winogrona i kalafiora przełóż do miski i wymieszaj z resztą dressingu. 
  4. Ser halloumi usmaż na grillowej patelni. 
  5. Sałatkę przełóż do talerzy, dodaj grillowany ser, posyp orzechami nerkowca, pestkami granatu i sorgo. 
     
Składniki
  • 50 gawokado
  • 30 gtahini
  • 50 gmusztardy Pommery lub francuskiej
  • 20 gmiodu
  • 50 mlsoku z cytryny
  • 100 mloliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Dressing

Sposbób przygotwania:

  • Przygotuj dressing miksując wszystkie składniki blenderem na gładki sos, dopraw solą i pieprzem.