SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM, GRANATEM, GRILLOWANYM HALLOUMI I POPCORNEM Z SORGO
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 400 gkalafiora podzielonego na różyczki
- 200 gmieszanki sałat
- 100 grukoli
- 100 gświeżego szpinaku
- 1 zielone jabłko pokrojone w paski
- 1 pestka z granatu
- 100 gciemnych winogron pokrojonych na pół
- 200 gsera halloumi
- 60 gprażonych orzechów nerkowca
- 30 gczerwonego sorgo
- 15 goleju
Sałatka
Sposóļ przygotowania:
- Kalafiora dobrze wymieszaj z połową dresingu i piecz w temp. 200°C około 15 min, aż będzie miękki.
- Sorgo upraż na gorącym oleju tak samo jak popcorn z kukurydzy i osusz na papierowym ręczniku.
- Sałatę, szpinak, rukolę, jabłka, winogrona i kalafiora przełóż do miski i wymieszaj z resztą dressingu.
- Ser halloumi usmaż na grillowej patelni.
- Sałatkę przełóż do talerzy, dodaj grillowany ser, posyp orzechami nerkowca, pestkami granatu i sorgo.
- 50 gawokado
- 30 gtahini
- 50 gmusztardy Pommery lub francuskiej
- 20 gmiodu
- 50 mlsoku z cytryny
- 100 mloliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dressing
Sposbób przygotwania:
- Przygotuj dressing miksując wszystkie składniki blenderem na gładki sos, dopraw solą i pieprzem.