SATAY WOŁOWY Z CZOSNKOWYM ZIEMNIAKIEM, PIECZONYM POMIDOREM I SOSEM BBQ
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,5 kgkarku wołowego
- 200 mloleju
- 100 gcebuli
- 50 gświeżego imbiru
- 50 gświeżego czosnku
- 30 gkuminu
- 20 gkardamonu
- 20 gchili w proszku
- 10 gświeżej kolendry
- sól
- pieprz
Satay wołowy
Sposób przygotowania:
- Kark wołowy potnij w wąskie paski odpowiednie do nadziania na patyki do szaszłyków.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dodaj olej, przyprawy i świeży imbir.
- Przygotowaną marynatą natrzyj pokrojoną w paski karkówkę. Możesz włożyć mięso do worka i zawakować.
- Okrawki z karku możesz zmielić i doprawić do smaku przygotowaną marynatą.
- Mięso pokrojone w paski nadziej na patyki i grilluj.
- Następnie mięso wstaw do pieca nagrzanego do 150°C i natrzyj glazurą (niżej).
- 100 mlmiodu
- 100 gpasty z tamaryndowca
- 30 gczosnku
- 30 gimbiru
- ocet winny
- sól
- pieprz
Glazura miodowa
Sposób przygotowania:
- Czosnek pokrój w drobną kostkę, a imbir zetrzyj na tarce.
- Do miski wlej 100 ml miodu i włóż około 100 g pasty z tamaryndowca.
- Dodaj imbir i czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeżeli glazura jest za słodka, dodaj do niej nieco octu winnego.
- 1,5 kgziemniaków
- 300 mloleju
- 150 gmasła
- 50 gmusztardy
- 50 gczosnku
- 2 jajka
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Ziemniaki czosnkowe
Sposób przygotowania:
- Ułóż ziemniaki na blaszce, posyp solą, dodaj masło i piecz pod przykryciem do miękkości.
- Z dwóch jajek utrzyj emulsję, dodaj pokrojony czosnek i posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku.
- Ziemniaki przetnij na pół i nabij na patyki do szaszłyków. Zgrilluj.
- 10 pomidorów
- 100 gmiodu
- 100 mloliwy
- 50 goctu balsamicznego
- 50 gczosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Pieczone pomidory
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i przekrój na pół, ułóż na blaszce.
- Czosnek pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną pietruszkę.
- Oliwę połącz z miodem, octem, czosnkiem i pietruszką. Dopraw do smaku.
- Piekarnik rozgrzej do 150°C i piecz posolone, skropione oliwą pomidory przez około 25 minut.
- Następnie natrzyj pomidory wcześniej przygotowaną glazurą (wyżej) i piecz jeszcze około 15 minut.
- 150 gketchupu
- 150 gkonfitury śliwkowej
- 100 mloleju
- 100 gcebuli
- 80 gbrązowego cukru
- 50 mlsoku z cytryny
- 50 mlsosu Worcestershire
- 50 mlczerwonego octu winnego
- 30 gimbiru
- chili
- czosnek
- sól
- pieprz
Sos BBQ
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj posiekany czosnek i imbir.
- Następnie dodaj ketchup i pozostałe składniki.
- Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
- Zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.