PRZEPIS
wstecz

SATAY WOŁOWY Z CZOSNKOWYM ZIEMNIAKIEM, PIECZONYM POMIDOREM I SOSEM BBQ

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,5 kgkarku wołowego
  • 200 mloleju
  • 100 gcebuli
  • 50 gświeżego imbiru
  • 50 gświeżego czosnku
  • 30 gkuminu
  • 20 gkardamonu
  • 20 gchili w proszku
  • 10 gświeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

Satay wołowy

Sposób przygotowania:

  1. Kark wołowy potnij w wąskie paski odpowiednie do nadziania na patyki do szaszłyków.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dodaj olej, przyprawy i świeży imbir.
  3. Przygotowaną marynatą natrzyj pokrojoną w paski karkówkę. Możesz włożyć mięso do worka i zawakować.
  4. Okrawki z karku możesz zmielić i doprawić do smaku przygotowaną marynatą.
  5. Mięso pokrojone w paski nadziej na patyki i grilluj.
  6. Następnie mięso wstaw do pieca nagrzanego do 150°C i natrzyj glazurą (niżej).
Składniki
  • 100 mlmiodu
  • 100 gpasty z tamaryndowca
  • 30 gczosnku
  • 30 gimbiru
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

Glazura miodowa

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek pokrój w drobną kostkę, a imbir zetrzyj na tarce.
  2. Do miski wlej 100 ml miodu i włóż około 100 g pasty z tamaryndowca.
  3. Dodaj imbir i czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Jeżeli glazura jest za słodka, dodaj do niej nieco octu winnego.
Składniki
  • 1,5 kgziemniaków
  • 300 mloleju
  • 150 gmasła
  • 50 gmusztardy
  • 50 gczosnku
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki czosnkowe

Sposób przygotowania:

  1. Ułóż ziemniaki na blaszce, posyp solą, dodaj masło i piecz pod przykryciem do miękkości.
  2. Z dwóch jajek utrzyj emulsję, dodaj pokrojony czosnek i posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku.
  3. Ziemniaki przetnij na pół i nabij na patyki do szaszłyków. Zgrilluj.
Składniki
  • 10 pomidorów
  • 100 gmiodu
  • 100 mloliwy
  • 50 goctu balsamicznego
  • 50 gczosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Pieczone pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i przekrój na pół, ułóż na blaszce.
  2. Czosnek pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną pietruszkę.
  3. Oliwę połącz z miodem, octem, czosnkiem i pietruszką. Dopraw do smaku.
  4. Piekarnik rozgrzej do 150°C i piecz posolone, skropione oliwą pomidory przez około 25 minut.
  5. Następnie natrzyj pomidory wcześniej przygotowaną glazurą (wyżej) i piecz jeszcze około 15 minut.
Składniki
  • 150 gketchupu
  • 150 gkonfitury śliwkowej
  • 100 mloleju
  • 100 gcebuli
  • 80 gbrązowego cukru
  • 50 mlsoku z cytryny
  • 50 mlsosu Worcestershire
  • 50 mlczerwonego octu winnego
  • 30 gimbiru
  • chili
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Sos BBQ

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj posiekany czosnek i imbir.
  2. Następnie dodaj ketchup i pozostałe składniki.
  3. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
  4. Zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.