PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z BURRATĄ I SEZONOWYMI OWOCAMI

burrata z owocami
sałąta z burratą i sezonowymi owocami

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 burrata
  • 1 brzoskwinia
  • 1 nektarynka
  • 30 mloliwy cytrusowej
  • 30 mlAcetoPlus Wiberg o smaku cytrusowym
  • 10 gmusztardy Dijon
  • 3,5 gmiodu
  • 4 gsoku z limonki
  • 6 pomidorów cherry
  • 20 gmixu sałat
  • 5 gpistacji siekanych
  • mix kwiatów do dekoracji
  • mieszanka przypraw Wiberg Cuba Nueva
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Brzoskwinie i nektarynki dzielimy na cząstki, przyprawiamy solą, przyprawą Cuba Nueva i oliwą cytrynową, grillujemy z obu stron. 
  2. Pomidorki cherry parzymy i zdejmujemy skórkę. Podsmażamy lekko na oliwie z odrobiną cytrusowego AcetoPlus, solą i pieprzem. 
  3. Mieszamy oliwę, AcetoPlus i musztardę Dijon. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Na talerzu układamy listki sałat, zgrillowane owoce i burratę, dekorujemy kwiatami i całość polewamy dressingiem. Na koniec posypujemy prażonymi pistacjami.