PRZEPIS
wstecz

SCHAB Z RASY PUŁAWSKIEJ Z KOŚCIĄ NA PURÉE Z MARCHWI, ZE SZPARAGAMI I POTATKAMI

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2,5 kgschabu z rasy puławskiej z kością i tłuszczem
  • 1 ldemi-glace’u Chef
  • 200 gczosnku
  • 150 mlmiodu
  • 100 gmasła
  • 60 gwędzonej papryki
  • śmietanka 20% Base Culinar
  • pieprz młotkowany mieszanka
  • sól

Schab

Sposób przygotowania:

  1. Schab i kości oczyść.
  2. Przypraw mięso wędzoną papryką, solą, miodem, siekanym czosnkiem i mieszanką młotkowanego pieprzu. Pozostaw na kilka godzin, by się zamarynowało.
  3. Następnie obsmaż, przełóż do worka, zamknij i piecz w temperaturze 120°C przez około 2,5 godziny do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 62°C.
  4. Sok po pieczeniu połącz z sosem demi-glace i zagęść masłem. Delikatnie dodaj także śmietankę.
Składniki
  • purée z marchwi Findus
  • masło
  • miód
  • pieprz cayenne
  • sól

Purée z marchwi

Purée przełóż do rondla i gotuj na małym ogniu. Dodaj zimne masło, sól, pieprz cayenne i miód.

Składniki
  • 1 kgszparagów
  • ziemniaki małe potatki
  • masło do bastowania
  • cukier
  • sól

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki upiecz na soli w temperaturze 200°C do miękkości.
  2. Szparagi oczyść, zanurz w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i cukru na 3-4 minuty, następnie zahartuj w wodzie z lodem.
Wykończenie
Mięso wyporcjuj i grilluj z każdej strony do pełnego ogrzania w środku, uważając, by go nie przesmażyć i nie wysuszyć. Szparagi zbastuj na patelni na maśle z dodatkiem soli i kilku kropli soku z cytryny. Ułóż wszystkie składowe na talerzu według uznania, udekoruj ulubionymi młodymi liśćmi.