Przepis
wstecz

SCHIACCIATA Z ROŚLINNĄ FETĄ I SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • GRZANKA I SAŁATKA
  • 1 schiacciata
  • 500 gRoślinnego Jak Grecki SERio
  • 500 gpomidorów malinowych
  • 500 gpomidorów żółtych
  • 500 gpomidorów czekoladowych cherry
  • 500 gpomidorów żółtych cherry
  • 200 gogórków gruntowych pokrojonych w julienne
  • 200 goliwek Kalamata
  • 100 gszalotki
  • 50 gczerwonej cebuli
  • 50 gświeżego oregano
  • 20 gczosnku
  • 10 gprzyprawy Italia Wiberg
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • DRESSING ZIOŁOWY
  • 100 mloliwy z oliwek
  • 20 mlczerwonego octu winnego
  • 20 gmusztardy Dijon
  • 20 gsiekanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka z dressingiem

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw.
  2. Schiacciatę przetnij na mniejsze porcje, posmaruj oliwą i stostuj.
  3. Szalotkę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Podsmaż szalotkę na oliwie, dodaj czosnek, oregano i mieszankę Italia. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj Roślinny Jak Grecki i wymieszaj. Nałóż na grzankę i zapiecz.
  4. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na talerzu, dodaj ogórki, krążki czerwonej cebuli i oliwki, skrop dressingiem.
  5. Grzankę ze schiacciaty serwuj z sałatką pomidorową.