PRZEPIS
wstecz

SELEROTTO Z (NO)MEATBALLS, GRUSZKAMI ORAZ EMULSJĄ Z SZALOTKI I CZARNEGO CZOSNKU

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kgobranego selera
  • 500 ggruszek
  • 250 mlFlory Professional Plant 15%
  • 150 gTartego Prosociano Violife
  • 50 goliwy z oliwek
  • 50 mlbiałego wina do gotowania
  • 4 szalotki
  • sól, pieprz do smaku

Selerotto

Sposób przygotowania:

  1. Seler pokrój w regularną kostkę 0,5 x 0,5 cm, dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 3 minut w piecu konwekcyjnym w trybie pary.
  2. W międzyczasie obierz gruszki i pokrój je w taką samą kostkę jak seler.
  3. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia. Dodaj białe wino, odparuj połowę.
  4. Do powstałej emulsji dodaj seler i gruszki, duś przez chwilę. Dodaj Florę i Tarty Prosociano, dopraw do smaku solą i pieprzem. Konsystencja powinna przypominać klasyczne risotto.
Składniki
  • 1 kgRedefine Beef Mince
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

(No)meatballs

Sposób przygotowania:

  1. Redefine Beef Mince przełóż do miski. Dodaj drobno posiekają szalotkę, czosnek i natkę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Uformuj około 30-gramowe pulpety. Obsmaż je na rozgrzanej patelni na oleju, tak by z każdej strony były rumiane.
Składniki
  • 1 kgszalotki
  • 300 mlnapoju migdałowego
  • 100 mloliwy z oliwek
  • 50 mlbiałego wina do gotowania
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Emulsja z szalotki z czarnym czosnkiem

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę pokrój w piórka, biały czosnek posiekaj. W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone warzywa i smaż na wolnym ogniu, tak by szalotka się zeszkliła, ale nie zarumieniła.
  2. Dodaj białe wino i odparuj.
  3. Następnie wlej napój migdałowy i gotuj całość przez około 40 minut na bardzo wolnym ogniu. Zawartość garnka przełóż do blendera kielichowego i dopraw. Dodaj obrany czarny czosnek.
  4. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Przetrzyj emulsję przez sitko i przełóż do dyspensera.
Sposób podania
Selerotto wyłóż na talerz, na nim poukładaj pulpety i porcje emulsji z szalotki. Podawaj ze zgrillowaną dymką, smażonymi krążkami szalotki i glazurowanymi cebulkami Pronto Fresco. Opcjonalnie możesz podać selerotto z piklowanym selerem naciowym oraz wegańskim demi-glace’em. Udekoruj świeżym tymiankiem.