PRZEPIS
wstecz

SEMIFREDO Z ROKITNIKIEM I SEZAMEM

semifredo
semifredo zoom

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 mlparafait
  • 400 gcukru
  • 200 grokitnika
  • 200 g mrożonych malin
  • 50 g tahini
  • 20 gpistacji

Sposób przygotowania

Rokitnik

  1. Rozpuść w rondelku 200 g cukru, do uzyskania karmelu.
  2. Następnie dodaj rokitnik i gotuj do momentu uzyskania gęstego syropu z owocami.
  3. Połowę owoców zblenduj na gładki sos, przecierając przez drobne sito – tak przygotowany mus z rokitnika dodasz do parfait.
  4. Całe owoce w syropie zostaw do dekoracji deseru.

Coulis malinowe

  1. Maliny podgrzej w rondlu, dodając cukier.
  2. Gdy owoce i cukier się rozpuszczą, zmiksuj wszystko na jednolitą masę i przetrzyj przez sito. 
  3. Opcjonalnie możesz dodać liście mięty i sok z cytryny.
  4. Coulis posłuży Ci jako polewa do semifredo.

Semifredo

  1. Parfait wlej do miksera planetarnego i ubij na wolnych obrotach do uzyskania puszystej masy.
  2. Następnie dodaj mus z rokitnika i pastę tahini, delikatnie mieszając.
  3. Wymieszaną masę wyłóż do dowolnych foremek i wstaw na około 3 godziny do zamrażarki.
  4. Kiedy masa będzie zmrożona, wyciągnij semifredo z foremek i ułóż na talerzu.
  5. Podaj z polewą malinową, owocami rokitnika i kruszonymi pistacjami.
  6. Możesz do deseru dodać też świeże truskawki, maliny czy miętę.