PRZEPIS
wstecz

SERNIK NA ZIMNO Z PALONĄ BEZĄ I SOSEM Z GRZAŃCA

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 750 gsera śmietankowego Debic
  • 200 gcukru pudru
  • 125 gmasła
  • 90 ggalaretki cytrynowej
  • puder cytrynowy Wiberg
  • pieprz pomarańczowy Wiberg

Sernik

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozrób w mniejszej niż zalecana ilości wody, ugotuj, wystudź.
  2. Resztę składników wymieszaj w robocie typu KitchenAid na gładką masę, na koniec dodaj schłodzoną galaretkę.
  3. Rozłóż do foremek. Możesz mocno schłodzić lub zamrozić (część, która ma być wykończona zamszem, lepiej zamrozić).
  4. Sernik wykończ pieprzem pomarańczowym
Składniki
  • 125 gmasła
  • białko z 7 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kakao

Ptasie mleczko

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla włóż masło, wlej wodę i rozpuszczoną żelatynę, całość zagotuj i wystudź.
  2. Ubij białka z cukrem, dodaj wystudzoną zawartość rondla.
  3. Powstałą masę rozdziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, szybko ją utrzyj i wylej do formy. Potem szybko utrzyj białą część i wylej na pierwszą warstwę. Pozostaw do zastygnięcia.

Uwaga! Wszystkie czynności trzeba wykonywać szybko, bo żelatyna błyskawicznie wiąże.

Składniki
  • 190 gjaj
  • 75 mlwody
  • 70 gczekolady
  • 60 gmąki
  • 30 gcukru

Biszkopt z mikrofali

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj cukier z wodą. Przygotowanym roztworem zalej czekoladę, dodaj jaja i mąkę.
  2. Całość miksuj blenderem, wlej do syfonu, nabij 2-3 naboje.
  3. Napełnij (maksymalnie do połowy) plastikowe lub papierowe kubki z otworem na spodzie i wstaw je do mikrofalówki na około 45 sekund (czas uzależniony od mocy mikrofalówki).
Składniki
  • 250 gmąki
  • 250 gmasła
  • 80 gciemnej czekolady
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruche ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj rozpuszczoną wystudzoną czekoladę i pozostałe składniki. Ciasto zawiń w folię i odstaw do schłodzenia.
  2. Rozwałkuj cienko na macie silikonowej i piecz około 10 minut w temperaturze 180°C.

 

 

Składniki
  • 100 gbiałka
  • 100 gcukru

Palona beza

Sposób przygotowania:

  1. Białka z cukrem podgrzej do temperatury około 50°C, całość ubij.
  2. Napełnij rękaw i szprycuj bezpośrednie do talerza, na koniec przypal palnikiem.

 

 

Składniki
  • 1 lgrzanego wina
  • 170 mlśmietanki 20% Base Culinar
  • 140 gmlecznej czekolady
  • 6 gwiazdek anyżu
  • przyprawa do grzańca Wiberg
  • ocet czarny bez Wiberg

Sos z grzańca

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj grzane wino z anyżem i przyprawą do grzańca, zredukuj o połowę
  2. Przecedź przez sito, dodaj czekoladę i śmietankę, gotuj do odpowiedniej konsystencji.
  3. Na koniec dodaj ocet z czarnego bzu, zagotuj i odstaw.