PRZEPIS
wstecz

SERNIK Z CANTUCCINI I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki:
  • 1 kgsera Mlekovita
  • 220 gcukru
  • 220 gjogurtu
  • 200 gsera koziego
  • 5 jaj
  • mielona wanilia Wiberg

Sernik

Sposób przygotowania:

  1. Ser przełóż do misy miksera i mieszaj na małych obrotach przy użyciu rózgi.

  2. Dodaj 80 g sera koziego pokrojonego w kawałki.

  3. Dodaj cukier i wanilię, cały czas mieszając.

  4. Zwiększ obroty miksera.

  5. Do osobnego pojemnika wybij jaja. Dodawaj je partiami do sera.

  6. Kiedy jaja połączą się z masą, dodaj jogurt.

  7. Jedną część masy sernikowej przelej do szklanych słoiczków wyłożonych spodem z kruchych ciastek (przepis poniżej), drugą przelej do pojemnika GN ½ wyłożonego folią spożywczą.

  8. Słoiczki i pojemnik z sernikiem wstaw do większego naczynia i wlej do niego około 2 cm wody.

  9. Piecz bez nawiewu w temperaturze 110°C - słoiki przez 20 minut, a sernik w pojemniku GN przez 130 minut. Po tym czasie dodaj na wierzch śmietanę (przepis poniżej) i zapiecz jeszcze przez 10 minut.

  10. Pozostałą część koziego sera zamroź, a następnie zmiksuj pulsacyjnie w misie Thermomixa na puder.

Składniki
  • 200 gciasteczek cantuccini
  • 40 gmasła

Ciasteczkowy spód

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło.

  2. Przełóż ciasteczka do misy Thermomixa i zmiksuj je na kruszonkę.

  3. Zmiksowane ciastka wymieszaj z masłem. 

  4. Częścią masy wyłóż dno słoiczków (ubij je łyżeczką). Pozostałą część zostaw do wykończenia deseru w formie talerzowej. 

  5. Spód w słoiczkach piecz w temperaturze 110°C przez 5 minut.

 

Składniki
  • 200 gśmietany
  • 20 gcukru

Śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj śmietanę z cukrem, tak by cukier się rozpuścił.

  2. Nałóż śmietanę na podpieczony sernik i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

Składniki
  • 300 gmalinowego purée
  • świeży rozmaryn

Sos malinowo-rozmarynowy

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj rozmaryn w około 100 ml wody.

  2. Dodaj malinowe purée i gotuj, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.

  3. Przecedź całość przez drobne sitko, a następnie przelej do pipety.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.