SERNIK Z CANTUCCINI I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 1 kgsera Mlekovita
- 220 gcukru
- 220 gjogurtu
- 200 gsera koziego
- 5 jaj
- mielona wanilia Wiberg
Sernik
Sposób przygotowania:
-
Ser przełóż do misy miksera i mieszaj na małych obrotach przy użyciu rózgi.
-
Dodaj 80 g sera koziego pokrojonego w kawałki.
-
Dodaj cukier i wanilię, cały czas mieszając.
-
Zwiększ obroty miksera.
-
Do osobnego pojemnika wybij jaja. Dodawaj je partiami do sera.
-
Kiedy jaja połączą się z masą, dodaj jogurt.
-
Jedną część masy sernikowej przelej do szklanych słoiczków wyłożonych spodem z kruchych ciastek (przepis poniżej), drugą przelej do pojemnika GN ½ wyłożonego folią spożywczą.
-
Słoiczki i pojemnik z sernikiem wstaw do większego naczynia i wlej do niego około 2 cm wody.
-
Piecz bez nawiewu w temperaturze 110°C - słoiki przez 20 minut, a sernik w pojemniku GN przez 130 minut. Po tym czasie dodaj na wierzch śmietanę (przepis poniżej) i zapiecz jeszcze przez 10 minut.
-
Pozostałą część koziego sera zamroź, a następnie zmiksuj pulsacyjnie w misie Thermomixa na puder.
- 200 gciasteczek cantuccini
- 40 gmasła
Ciasteczkowy spód
Sposób przygotowania:
-
Rozpuść masło.
-
Przełóż ciasteczka do misy Thermomixa i zmiksuj je na kruszonkę.
-
Zmiksowane ciastka wymieszaj z masłem.
-
Częścią masy wyłóż dno słoiczków (ubij je łyżeczką). Pozostałą część zostaw do wykończenia deseru w formie talerzowej.
-
Spód w słoiczkach piecz w temperaturze 110°C przez 5 minut.
- 200 gśmietany
- 20 gcukru
Śmietana
Sposób przygotowania:
-
Wymieszaj śmietanę z cukrem, tak by cukier się rozpuścił.
-
Nałóż śmietanę na podpieczony sernik i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
- 300 gmalinowego purée
- świeży rozmaryn
Sos malinowo-rozmarynowy
Sposób przygotowania:
-
Zagotuj rozmaryn w około 100 ml wody.
-
Dodaj malinowe purée i gotuj, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
-
Przecedź całość przez drobne sitko, a następnie przelej do pipety.