PRZEPIS
wstecz

SEZONOWANY ROSTBEF Z SAŁATKĄ I WINEGRETEM Z PALONEGO MASŁA

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 1,4 kgsteka z rostbefu dojrzewającego na sucho
  • 100 gmasła klarowanego
  • 100 gorzechów ziemnych krojonych, prażonych
  • 50 gmałych kaparów
  • 30 ganchois
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryki chili peperoni
  • zesty z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Rostbef

Sposób przygotowania:

  1. Stek osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem.
  2. Smaż na oleju rozgrzanym do około 170-180°C, obracając co około 30 sekund, żeby smażył się równomiernie.
  3. Po osiągnieciu pożądanego stopnia wysmażenia odłóż stek na 2-3 minuty na kratkę, do odpoczynku.
  4. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć orzechy ziemne, pokrojony czosnek, chili, kapary, anchois i zesty, przesmaż.
  5. Pokrój stek na plastry, polej mięso powstałym sosem.
Składniki
  • 300 gmytego szpinaku
  • 200 gmytej roszponki
  • 100 gmikroliści rukwi wodnej
  • 40 gmikroliści musztardowca
  • 50 bardzo cienkich plastrów buraków
  • 50 pomidorków cherry
  • 7 pomarańczy
  • 90 goctu malinowego Wiberg
  • 40 gwody
  • 25 gcukru
  • 2,5 gsoli

Warzywa i owoce

Sposób przygotowania:

  1. Plastry buraków przełóż do worka vacuum. Przygotuj marynatę, dokładnie mieszając ocet malinowy z wodą, cukrem i solą. Zalej buraki, zamknij worek próżniowo, włóż do lodówki na minimum 24 godziny.
  2. Pomidorki zblanszuj we wrzącej wodzie, przełóż do miski z wodą i lodem. Obierz.
  3. Pomarańcze obierz, wykrój z nich fileciki.
  4. Wymieszaj sałaty i mikrozioła.
  5. Połącz wszystkie składniki, całość polej winegretem (przepis poniżej).
Składniki
  • 10 gmasła
  • 20 goctu jabłkowego
  • 20 gsoku z cytryny
  • 15 gmiodu
  • sól, pieprz do smaku

Winegret z palonego masła

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Podgrzewaj do momentu uzyskania złotobrązowego koloru i orzechowego aromatu. Zdejmij z ognia, przestudź przez 3-5 minut.
  2. W miseczce połącz ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Wymieszaj, aż miód i sól się rozpuszczą.
  3. Powoli wlewaj lekko przestudzone palone masło, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gładka emulsja.
  4. W razie potrzeby dopraw solą, cytryną lub miodem, do uzyskania balansu między słodyczą i kwasowością.
  5. Sos najlepiej smakuje letni lub w temperaturze pokojowej, pod wpływem zimna może stężeć.
Składniki
  • 500 gziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól

Chipsy z ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na bardzo cienkie plastry przy użyciu mandoliny.
  2. Przełóż ziemniaki do miski i dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Powtarzaj płukanie, aż woda będzie klarowna.
  3. Osusz ziemniaki bardzo dokładnie, najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego lub czystej ściereczki.
  4. Rozgrzej olej do temperatury około 170-180°C. Smaż ziemniaki partiami, aż będą złociste i chrupiące.
  5. Osącz na ręczniku papierowym i oprósz solą.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.