SEZONOWANY ROSTBEF Z SAŁATKĄ I WINEGRETEM Z PALONEGO MASŁA

Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 1,4 kgsteka z rostbefu dojrzewającego na sucho
- 100 gmasła klarowanego
- 100 gorzechów ziemnych krojonych, prażonych
- 50 gmałych kaparów
- 30 ganchois
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryki chili peperoni
- zesty z 1 cytryny
- sól, pieprz
Rostbef
Sposób przygotowania:
- Stek osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż na oleju rozgrzanym do około 170-180°C, obracając co około 30 sekund, żeby smażył się równomiernie.
- Po osiągnieciu pożądanego stopnia wysmażenia odłóż stek na 2-3 minuty na kratkę, do odpoczynku.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć orzechy ziemne, pokrojony czosnek, chili, kapary, anchois i zesty, przesmaż.
- Pokrój stek na plastry, polej mięso powstałym sosem.
- 300 gmytego szpinaku
- 200 gmytej roszponki
- 100 gmikroliści rukwi wodnej
- 40 gmikroliści musztardowca
- 50 bardzo cienkich plastrów buraków
- 50 pomidorków cherry
- 7 pomarańczy
- 90 goctu malinowego Wiberg
- 40 gwody
- 25 gcukru
- 2,5 gsoli
Warzywa i owoce
Sposób przygotowania:
- Plastry buraków przełóż do worka vacuum. Przygotuj marynatę, dokładnie mieszając ocet malinowy z wodą, cukrem i solą. Zalej buraki, zamknij worek próżniowo, włóż do lodówki na minimum 24 godziny.
- Pomidorki zblanszuj we wrzącej wodzie, przełóż do miski z wodą i lodem. Obierz.
- Pomarańcze obierz, wykrój z nich fileciki.
- Wymieszaj sałaty i mikrozioła.
- Połącz wszystkie składniki, całość polej winegretem (przepis poniżej).
- 10 gmasła
- 20 goctu jabłkowego
- 20 gsoku z cytryny
- 15 gmiodu
- sól, pieprz do smaku
Winegret z palonego masła
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Podgrzewaj do momentu uzyskania złotobrązowego koloru i orzechowego aromatu. Zdejmij z ognia, przestudź przez 3-5 minut.
- W miseczce połącz ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Wymieszaj, aż miód i sól się rozpuszczą.
- Powoli wlewaj lekko przestudzone palone masło, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gładka emulsja.
- W razie potrzeby dopraw solą, cytryną lub miodem, do uzyskania balansu między słodyczą i kwasowością.
- Sos najlepiej smakuje letni lub w temperaturze pokojowej, pod wpływem zimna może stężeć.
- 500 gziemniaków
- olej do smażenia
- sól
Chipsy z ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój je na bardzo cienkie plastry przy użyciu mandoliny.
- Przełóż ziemniaki do miski i dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Powtarzaj płukanie, aż woda będzie klarowna.
- Osusz ziemniaki bardzo dokładnie, najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego lub czystej ściereczki.
- Rozgrzej olej do temperatury około 170-180°C. Smaż ziemniaki partiami, aż będą złociste i chrupiące.
- Osącz na ręczniku papierowym i oprósz solą.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.