PRZEPIS
wstecz

SKOKI Z KRÓLIKA FASZEROWANE BAKALIAMI, NA PURÉE Z ZIELONEGO GROSZKU, Z SOSEM GRZYBOWO-RAKOWYM I MINIWARZYWAMI

skoki z królika
SKOKI Z KRÓLIKA

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 4 udka (skoki) królicze
  • 100 gwątróbki drobiowej
  • 50 gpistacji
  • 50 gsuszonej żurawiny
  • 50 gcebuli szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałązka tymianku
  • mieszanka Wiberg Dzikie Zioła
  • masło
  • sól, pieprz

Skoki

Sposób przygotowania:

  1. Skoki z królika podziel w stawie. Z części górnej usuń kość, rozklep mięso do grubości 0,5 cm, resztki drobno posiekaj.
  2. Część dolną przypraw solą, pieprzem i dzikimi ziołami.
  3. Wątróbkę oczyść i razem z szalotką obsmaż na maśle. Ostudź i drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj z bakaliami, pozostałościami mięsa i natką pietruszki, dopraw do smaku.
  5. Tak przygotowany farsz zawiń w mięso z części górnej, formując roladkę. Owiń folią spożywczą.
  6. Obie częśći skoków zamknij próżniowo i gotuj przez 1,5 godziny w temperaturze 65°C.
  7. Po wyjęciu obsmaż na maśle na złoty kolor.
Składniki
  • 150 gopieniek
  • 100 gszyjek rakowych
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 100 mlbiałego wina
  • 20 gmasła
  • śmietana 15% tłuszczu
  • olej
  • koperek
  • sól, pieprz

Sos grzybowo-rakowy

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż opieńki, szalotkę i czosnek i podlej białym winem. Wino odparuj.
  2. Dodaj szyjki rakowe i śmietanę.
  3. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu i dopraw do smaku.
  4. Na koniec dodaj świeży koperek.
Składniki
  • 400 gpurée z zielonego groszku
  • 4 minikalafiory
  • 1 pęczek świeżych szparagów
  • 200 gbrokułów bimi
  • 100 gmrożonego bobu
  • 20 gmasła
  • sól, pieprz

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Bób oczyść z łupin, zblanszuj z pozostałymi warzywami.
  2. Całość podsmaż na maśle i dopraw.
  3. Purée z groszku podgrzej, dodaj masło, dopraw do smaku.
  4. Obie części skoków ułóż na purée i polej sosem. Udekoruj warzywami według uznania.