SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA PO KOREAŃSKU

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 50 skrzydełek z kurczaka
- 100 gmąki pszennej
- 100 gmąki kukurydzianej
- 20 grosołu z kury Knorr w proszku
- 15 gczosnku mielonego
- 10 gsoli
- 2 gpieprzu czarnego mielonego
- 1 gchili w proszku
Skrzydełka z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Sypkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W tak powstałej mieszance dokładnie obtocz skrzydełka.
- Skrzydełka smaż w temperaturze 160°C na głębokim tłuszczu do osiągnięcia złocistego koloru (około 10 minut).
- Pozostałą suchą mieszankę zachowaj do kolejnych partii skrzydełek.
- 250 mlwody
- 200 mlsłodkiego sosu sojowego Ketjap Manis Knorr
- 100 gcukru brązowego
- 60 mloctu ryżowego
- 50 gpasty gochujang
- 30 gimbiru
- 20 gczosnku
- 20 gskrobi kukurydzianej (do zagęszczenia)
- 15 mloleju sezamowego
- 5 gpapryki mielonej wędzonej
Glazura
Sposób przygotowania:
- Imbir i czosnek zetrzyj, razem ze wszystkimi składnikami glazury, oprócz skrobi kukurydzianej, przełóż do rondla i gotuj przez 3-4 minuty.
- Następnie zagęść glazurę skrobią kukurydzianą wymieszaną z zimną wodą i zagotuj.
- 30 gziaren sezamu
- 20 gświeżej kolendry
- 10 gchili czerwonego
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni. Kolendrę pokrój nożyczkami na duże części, chili pokrój w krążki po skosie. Gorące skrzydełka polej glazurą i wymieszaj, posyp sezamem, chili i kolendrą.