PRZEPIS
wstecz

SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA PO KOREAŃSKU

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 50 skrzydełek z kurczaka
  • 100 gmąki pszennej
  • 100 gmąki kukurydzianej
  • 20 grosołu z kury Knorr w proszku
  • 15 gczosnku mielonego
  • 10 gsoli
  • 2 gpieprzu czarnego mielonego
  • 1 gchili w proszku

Skrzydełka z kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Sypkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. W tak powstałej mieszance dokładnie obtocz skrzydełka.
  3. Skrzydełka smaż w temperaturze 160°C na głębokim tłuszczu do osiągnięcia złocistego koloru (około 10 minut).
  4. Pozostałą suchą mieszankę zachowaj do kolejnych partii skrzydełek.
Składniki
  • 250 mlwody
  • 200 mlsłodkiego sosu sojowego Ketjap Manis Knorr
  • 100 gcukru brązowego
  • 60 mloctu ryżowego
  • 50 gpasty gochujang
  • 30 gimbiru
  • 20 gczosnku
  • 20 gskrobi kukurydzianej (do zagęszczenia)
  • 15 mloleju sezamowego
  • 5 gpapryki mielonej wędzonej

Glazura

Sposób przygotowania:

  1. Imbir i czosnek zetrzyj, razem ze wszystkimi składnikami glazury, oprócz skrobi kukurydzianej, przełóż do rondla i gotuj przez 3-4 minuty.
  2. Następnie zagęść glazurę skrobią kukurydzianą wymieszaną z zimną wodą i zagotuj.
Składniki
  • 30 gziaren sezamu
  • 20 gświeżej kolendry
  • 10 gchili czerwonego

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni. Kolendrę pokrój nożyczkami na duże części, chili pokrój w krążki po skosie. Gorące skrzydełka polej glazurą i wymieszaj, posyp sezamem, chili i kolendrą.