PRZEPIS
wstecz

ŚLEDŹ ZE ŚMIETANĄ, PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ ZIOŁOWĄ

sledz z lososia
sledz

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 śledzi matias (filety podwójne)
  • 100 mloleju z ostropestu
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 5 gkoperku
  • pieprz kolorowy młotkowany do smaku
  • 20 ziemniaków pasteryzowanych w mundurkach
  • 100 gsera kozackiego
  • 50 gpumpernikla
  • 1 gliofilizowanych ziół włoskich
  • 100 gszczypiorku
  • 100 mloliwy pomace
  • 200 gkwaśniej śmietany
  • 5 gkiełków pora
  • 30 gkiełków groszku
  • 30 gsałaty mizuna
  • 20 gszalotki (piórka)
  • 5 porcji dressingu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Połącz oliwę z ostropestu, skórkę i sok z cytryny, posiekany koperek i pieprz. Do marynaty włóż śledzie.
  2. Wymieszaj pokruszony pumpernikiel, zioła włoskie i starty ser, dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozetnij ziemniaki i nafaszeruj je tak przygotowaną mieszanką. Zapiecz w piecu.
  4. Oliwę zmiksuj ze szczypiorkiem i podgrzej do temperatury 70°C. Odstaw na 12 godzin, odcedź.
  5. Kwaśną śmietanę wymieszaj z oliwą szczypiorkową (30 g), dopraw solą i odrobiną soku z cytryny.
  6. Pozostałe składniki wymieszaj na sałatkę. Śledzia, ziemniaki i sałatkę ułóż na talerzu, polej całość oliwą szczypiorkową.