PRZEPIS
wstecz

SMAŻONY FILET Z DOBOSZA Z GRATINEM, SOSEM LANGOSTINO I BROKUŁAMI BIMI®

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,8 kgfiletów z dobosza
  • 100 mlsoku z limonki
  • 100 mlbiałego wina
  • 100 mlfondu z ryb i owoców morza
  • 100 mloleju
  • 100 gczosnku
  • tymianek, sól, pieprz

Dobosz

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyść i przełóż do worka. Dodaj resztę składników i zamknij próżniowo na około 6 godzin.
  2. Po zamarynowaniu rybę oczyść i ponacinaj delikatnie skórę.
  3. Smaż na papierze do pieczenia około 4 minuty z każdej strony, na końcu zdejmij papier.
  4. Dodaj masło i zioła, delikatnie bastując.

 

Składniki
  • 2 kgziemniaków
  • 600 mlśmietanki 30%
  • 300 gsera Bursztyn
  • czosnek, tymianek, sól

Gratin ziemniaczane

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Zalej śmietanką ze startym serem – pozostawiając część sera do obsypania wierzchu – dodaj listki tymianku, czosnek i sól.
  3. Całość posyp resztą sera, piecz w temperaturze 200°C przez 60 minut.
Składniki
  • 500 gpancerzy z krewetek, langustynek i homarów
  • 200 gpomidorów
  • 100 gpapryki czerwonej
  • 100 gcebuli
  • białe wino
  • zimne masło
  • kilka ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • szafran
  • cytryna
  • opcjonalnie fond z ryb i owoców morza

Sos langostino

Sposób przygotowania:

  1. Pancerze skorupiaków usmaż na maśle, podgotuj przez około 20 minut.
  2. Przecedź, do rondla dodaj resztę składników, podsmaż i zalej winem, wodą i ewentualnie wywarem. Redukuj do pożądanego smaku.
  3. Zblenduj, przecedź i jeszcze zredukuj. Zagęść zimnym masłem.

 

Składniki
  • brokuły Bimi®
  • boczniaki
  • cytryny
  • masło
  • cukier, sól

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Bimi® obierz i sparz we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Przed podaniem podsmaż na maśle.
  2. Na talerzu połóż kawałek gratin, na nim Bimi®, a na nich rybę. Dodaj cytrusy i podsmażone boczniaki.
  3. Uzupełnij kleksami sosu, udekoruj ziołami.