SMØRREBRØD W DWÓCH ODSŁONACH

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 5 grubych kromek żytniego chleba
- 250 gobranych, gotowanych krewetek zimnowodnych
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 100 gświeżego ogórka
- 40 gmajonezu
- 20 gkwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- oliwa z oliwek
- gałązki koperku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Smørrebrød z krewetkami, jajkiem i ogórkiem
Sposób przygotowania:
- Chleb skrop oliwą i stostuj na gorącej patelni.
- Krewetki wymieszaj z majonezem i śmietaną, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ogórek pokrój w cienkie podłużne plastry, dodaj sok z cytryny, kilka kropli oliwy, sól i pieprz.
- Jaja pokrój w plastry.
- Na chlebie ułóż krewetki, plastry ogórka i jajek, udekoruj koperkiem.
- 5 grubych kromek żytniego chleba
- 5 filetów śledziowych à la matjas
- 200 ggotowanych buraków
- 50 gkwaśnej śmietany
- 10 mloliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 300 mlwody
- 200 mlbiałego octu winnego
- 100 gcukru
- 2 szalotki pokrojone w cienkie plastry
- sok z cytryny
- majonez
- kapary
- kiełki pora
- mikroliście rukwi wodnej
- sól
- pieprz
Smørrebrød z musem z buraków, śledziem i piklowaną szalotką
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj gotowane buraki, kwaśną śmietanę, oliwę z oliwek, musztardę dijon i sok z cytryny na gładki mus. Dopraw do smaku.
-
Wodę, ocet i cukier zagotuj, do gotującej się marynaty dodaj szalotkę.
-
Odstaw do wystudzenia.
-
Posmaruj kromkę musem z buraków, na wierzchu ułóż odsączonego śledzia, piklowaną szalotkę, drobne porcje majonezu i kapary.
-
Udekoruj kiełkami i mikroliśćmi.