PRZEPIS
wstecz

SMØRREBRØD W DWÓCH ODSŁONACH

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 5 grubych kromek żytniego chleba
  • 250 gobranych, gotowanych krewetek zimnowodnych
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 100 gświeżego ogórka
  • 40 gmajonezu
  • 20 gkwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek
  • gałązki koperku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Smørrebrød z krewetkami, jajkiem i ogórkiem

Sposób przygotowania:

  1. Chleb skrop oliwą i stostuj na gorącej patelni.
  2. Krewetki wymieszaj z majonezem i śmietaną, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Ogórek pokrój w cienkie podłużne plastry, dodaj sok z cytryny, kilka kropli oliwy, sól i pieprz.
  4. Jaja pokrój w plastry.
  5. Na chlebie ułóż krewetki, plastry ogórka i jajek, udekoruj koperkiem.
Składniki
  • 5 grubych kromek żytniego chleba
  • 5 filetów śledziowych à la matjas
  • 200 ggotowanych buraków
  • 50 gkwaśnej śmietany
  • 10 mloliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 300 mlwody
  • 200 mlbiałego octu winnego
  • 100 gcukru
  • 2 szalotki pokrojone w cienkie plastry
  • sok z cytryny
  • majonez
  • kapary
  • kiełki pora
  • mikroliście rukwi wodnej
  • sól
  • pieprz

Smørrebrød z musem z buraków, śledziem i piklowaną szalotką

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj gotowane buraki, kwaśną śmietanę, oliwę z oliwek, musztardę dijon i sok z cytryny na gładki mus. Dopraw do smaku.
  2. Wodę, ocet i cukier zagotuj, do gotującej się marynaty dodaj szalotkę.

  3. Odstaw do wystudzenia.

  4. Posmaruj kromkę musem z buraków, na wierzchu ułóż odsączonego śledzia, piklowaną szalotkę, drobne porcje majonezu i kapary.

  5. Udekoruj kiełkami i mikroliśćmi.