STIR-FRY Z WIEPRZOWINĄ W SŁODKO-PIKANTNYM SOSIE Z WARZYWAMI I MAKARONEM ASIAN NOODLES

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 2 lwody
- 10 bitek wieprzowych klepanych z szynki wieprzowej po 180 g
- 40 mlsłodkiego sosu sojowego Ketjap Manis Knorr
- 40 gskrobi kukurydzianej
- 40 mlesencji bulionu drobiowego Knorr
- 15 gDelikatu do mięs Knorr
Bitki wieprzowe
Sposób przygotowania:
- Bitki wieprzowe pokrój po skosie w plastry.
- Następnie pokryj plastry mieszanką Delikatu, słodkiego sosu sojowego i połowy skrobi. Odstaw na godzinę.
- Wodę zagotuj z esencją bulionu.
- Dodaj drugą część skrobi wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Zagotuj.
- Na gotujący się wywar włóż zamarynowane mięso i mieszaj.
- Po 30 sekundach wyjmij i odstaw.
- 250 mlwody
- 200 mlsosu Sunshine Chili Knorr
- 100 gkonfitury brzoskwiniowej
- 75 mloctu jabłkowego
- 70 gcukru brązowego
- 40 mljasnego sosu sojowego
- 30 gimbiru
- 20 gczosnku
- 20 gskrobi kukurydzianej
- 15 mloleju sezamowego
- 2 gmielonego chili
- sól do smaku
Sos Sunshine Chili
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj imbir, posiekaj czosnek.
- Wszystkie składniki sosu oprócz skrobi kukurydzianej przełóż do rondla i gotuj przez 3-4 minuty.
- Następnie zagęść skrobią kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj.
- 600 gmakaronu Asian Noodles Knorr
- 200 gzielonej papryki
- 150 gczerwonej cebuli
- 150 gboczniaków
- 150 gBimi®
- 100 ggroszku cukrowego
- 80 gedamame
- 50 mloleju
- 10 gczosnku
Warzywa i makaron Asian Noodles
Sposób podania:
- Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w paski, cebulę w duże cząstki, czosnek pokrój w plasterki, boczniaki podziel na duże kawałki.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na dość duży ogień wrzuć zblanszowane wcześniej mięso i smaż przez chwilę.
- Następnie wrzuć pokrojone cebulę i czosnek.
- Kolejno dodawaj paprykę, boczniaki, edamame, Bimi® i groszek cukrowy. Całość smaż mieszając.
- Wlej wcześniej przygotowany gorący sos Sunshine Chili, dodaj ugotowany makaron i podgrzewaj mieszając. Dopraw do smaku.
- 50 gorzeszków ziemnych
- 50 gcebuli dymki (szczypioru)
- ulubione mikroliście
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Posyp tostowanymi orzeszkami i posiekanym szczypiorem.