PRZEPIS
wstecz

STIR-FRY Z WIEPRZOWINĄ W SŁODKO-PIKANTNYM SOSIE Z WARZYWAMI I MAKARONEM ASIAN NOODLES

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 lwody
  • 10 bitek wieprzowych klepanych z szynki wieprzowej po 180 g
  • 40 mlsłodkiego sosu sojowego Ketjap Manis Knorr
  • 40 gskrobi kukurydzianej
  • 40 mlesencji bulionu drobiowego Knorr
  • 15 gDelikatu do mięs Knorr

Bitki wieprzowe

Sposób przygotowania:

  1. Bitki wieprzowe pokrój po skosie w plastry.
  2. Następnie pokryj plastry mieszanką Delikatu, słodkiego sosu sojowego i połowy skrobi. Odstaw na godzinę.
  3. Wodę zagotuj z esencją bulionu.
  4. Dodaj drugą część skrobi wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Zagotuj.
  5. Na gotujący się wywar włóż zamarynowane mięso i mieszaj.
  6. Po 30 sekundach wyjmij i odstaw.
Składniki
  • 250 mlwody
  • 200 mlsosu Sunshine Chili Knorr
  • 100 gkonfitury brzoskwiniowej
  • 75 mloctu jabłkowego
  • 70 gcukru brązowego
  • 40 mljasnego sosu sojowego
  • 30 gimbiru
  • 20 gczosnku
  • 20 gskrobi kukurydzianej
  • 15 mloleju sezamowego
  • 2 gmielonego chili
  • sól do smaku

Sos Sunshine Chili

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj imbir, posiekaj czosnek.
  2. Wszystkie składniki sosu oprócz skrobi kukurydzianej przełóż do rondla i gotuj przez 3-4 minuty.
  3. Następnie zagęść skrobią kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj. 
Składniki
  • 600 gmakaronu Asian Noodles Knorr
  • 200 gzielonej papryki
  • 150 gczerwonej cebuli
  • 150 gboczniaków
  • 150 gBimi®
  • 100 ggroszku cukrowego
  • 80 gedamame
  • 50 mloleju
  • 10 gczosnku

Warzywa i makaron Asian Noodles

Sposób podania:

  1. Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w paski, cebulę w duże cząstki, czosnek pokrój w plasterki, boczniaki podziel na duże kawałki.
  2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Na dość duży ogień wrzuć zblanszowane wcześniej mięso i smaż przez chwilę.
  4. Następnie wrzuć pokrojone cebulę i czosnek.
  5. Kolejno dodawaj paprykę, boczniaki, edamame, Bimi® i groszek cukrowy. Całość smaż mieszając.
  6. Wlej wcześniej przygotowany gorący sos Sunshine Chili, dodaj ugotowany makaron i podgrzewaj mieszając. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 50 gorzeszków ziemnych
  • 50 gcebuli dymki (szczypioru)
  • ulubione mikroliście

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Posyp tostowanymi orzeszkami i posiekanym szczypiorem.