PRZEPIS
wstecz

SZASZŁYK Z KREWETEK NA SAŁATCE Z KOPRU WŁOSKIEGO I MANGO

szaszłyk z krewetek

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 8 szaszłyków z krewetek
  • 100 goliwy pomace
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 15 g miodu
  • 100 mlsosu sojowego
  • 30 mloctu ryżowego
  • 1 duży koper włoski
  • 100 groszponki
  • 70 grukoli
  • 1 duże mango
  • sok z limonki

Sposób przygotowania

  1. Koper włoski pokrój bardzo cienko na mandolinie i pozostaw w zimnej wodzie z lodem przez kilka minut.
  2. Roszponkę i rukolę opłucz i odsącz, następnie wymieszaj razem z koprem włoskim i cienko pokrojonym mango.
  3. Szalotkę, czosnek i papryczkę pokrój w drobną kostkę. Ugotuj razem z octem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i miodem aż wszystkie smaki dobrze się połączą.
  4. Ostudź i wymieszaj z przygotowaną oliwą.
  5. Powstały dresing wykorzystaj do marynaty krewetek - najlepiej użyć do tego pędzelka i posmarować dokładnie krewetki przed grillowaniem.
  6. Pozostałą część dresingu użyj do sałatki.
  7. Krewetki grilluj 1 min z każdej strony i ułóż na sałatce.