PRZEPIS
wstecz

SZASZŁYKI Z ROŚLINNYCH KLOPSIKÓW I TEMPEHU, Z GRILLOWANYMI PORTOBELLO I SALSĄ Z MANGO

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 500 gKlawych Klopsików z samych Roślin Plantway
  • 500 gtempehu
  • 200 gkonserwowej papryki peperoni Lombardi
  • 200 gświeżych papryczek Pimientos de Padrón
  • 100 mloliwy
  • 50 gsosu umami
  • 20 gprzyprawy Shichimi Togarashi Wiberg
  • 10 gpieprzu pomarańczowego Wiberg

Grillowane klopsiki

Sposób przygotowania:

  1. Namocz w wodzie długie patyczki do grillowania, co zapobiegnie ich przypalaniu się.
  2. Rozmroź klopsiki.
  3. Pokrój tempeh w kostkę wielkości klopsików, zamarynuj w sosie umami i przyprawie Shichimi Togarashi.
  4. Tak przygotowane produkty ponabijaj naprzemiennie z papryczkami na patyczki, tworząc kolorowe szaszłyki.
  5. Zamarynuj je w oliwie z dodatkiem pieprzu pomarańczowego.
  6. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 10 minut.
Składniki
  • 500 gmango
  • 100 gdymki
  • 30 gczosnku
  • 30 gchili
  • 50 mlCrema di Aceto hibiskus-chili Wiberg
  • 20 gprzyprawy Cuba Nueva Wiberg
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Salsa mango

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mango w kostkę 1 x 1 cm.
  2. Następnie pokrój pozostałe składniki i wymieszaj je z mango.
  3. Na koniec dodaj przyprawę Cuba Nueva i krem balsamiczny, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Opcjonalnie możesz dodać świeżą kolendrę.
Składniki
  • 500 gpieczarek portobello
  • 200 gazjatyckiego miksu sałat
  • 50 gpasty truflowej Leśne Skarby
  • 20 mlAcetoPlus mango Wiberg
  • 20 mloliwy pomace

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Portobello oczyść i zamarynuj w paście. Grilluj jak szaszłyki.
  2. Połącz AcetoPlus z oliwą pomace, energicznie mieszając na jednolity sos. Dodaj sos do mieszanki sałat.
Składniki
  • przyprawa Italia Wiberg

Wykończenie

Sposób podania:

Ułóż danie na talerzu albo desce łupkowej według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Szaszłyki obsyp przyprawą Italia.