SZASZŁYKI Z ROŚLINNYCH KLOPSIKÓW I TEMPEHU, Z GRILLOWANYMI PORTOBELLO I SALSĄ Z MANGO

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 500 gKlawych Klopsików z samych Roślin Plantway
- 500 gtempehu
- 200 gkonserwowej papryki peperoni Lombardi
- 200 gświeżych papryczek Pimientos de Padrón
- 100 mloliwy
- 50 gsosu umami
- 20 gprzyprawy Shichimi Togarashi Wiberg
- 10 gpieprzu pomarańczowego Wiberg
Grillowane klopsiki
Sposób przygotowania:
- Namocz w wodzie długie patyczki do grillowania, co zapobiegnie ich przypalaniu się.
- Rozmroź klopsiki.
- Pokrój tempeh w kostkę wielkości klopsików, zamarynuj w sosie umami i przyprawie Shichimi Togarashi.
- Tak przygotowane produkty ponabijaj naprzemiennie z papryczkami na patyczki, tworząc kolorowe szaszłyki.
- Zamarynuj je w oliwie z dodatkiem pieprzu pomarańczowego.
- Grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 10 minut.
- 500 gmango
- 100 gdymki
- 30 gczosnku
- 30 gchili
- 50 mlCrema di Aceto hibiskus-chili Wiberg
- 20 gprzyprawy Cuba Nueva Wiberg
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Salsa mango
Sposób przygotowania:
- Pokrój mango w kostkę 1 x 1 cm.
- Następnie pokrój pozostałe składniki i wymieszaj je z mango.
- Na koniec dodaj przyprawę Cuba Nueva i krem balsamiczny, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie możesz dodać świeżą kolendrę.
- 500 gpieczarek portobello
- 200 gazjatyckiego miksu sałat
- 50 gpasty truflowej Leśne Skarby
- 20 mlAcetoPlus mango Wiberg
- 20 mloliwy pomace
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Portobello oczyść i zamarynuj w paście. Grilluj jak szaszłyki.
- Połącz AcetoPlus z oliwą pomace, energicznie mieszając na jednolity sos. Dodaj sos do mieszanki sałat.
- przyprawa Italia Wiberg
Wykończenie
Sposób podania:
Ułóż danie na talerzu albo desce łupkowej według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Szaszłyki obsyp przyprawą Italia.