PRZEPIS
wstecz

TAGLIATELLE CON FINCHIO SELVATICO

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 500 gtagliatelle
  • 150 gkopru
  • 15 gczosnku
  • 5 gchili
  • 150 gcytryny
  • 30 gmasła
  • sól
  • pieprz
  • zimne masło

Tagliatelle

Sposób przygotowania:

  1. Koper oraz czosnek drobno posiekaj.
  2. Pokrój chili.
  3. Cytrynę sparz, a następnie otrzyj skórkę.
  4. Ugotuj makaron.
  5. Czosnek oraz chili podsmaż na oliwie.
  6. Dodaj makaron oraz trochę wody z gotowania.
  7. Na koniec dodaj koper oraz zimne masło.
  8. Dopraw.
Składniki
  • 40 gkoperku
  • 20 gszpinaku
  • 180 goleju z pestek winogron

Olej koperkowy

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomiksa.
  2. Podgrzej składniki do 65°C.
  3. Blenduj na maksymalnych obrotach przez około ½ minuty.
  4. Zblendowaną masę odstaw na chwilę, a następnie przecedź za pomocą filtra do kawy (możesz wykorzystać również ręcznik papierowy).

Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni lub w zamrażarce przez kilka miesięcy.

Składniki
  • 350 gkopru włoskiego
  • 150 gcytryny
  • 15 goleju koperkowego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z kopru włoskiego

Sposób przygotowania:

  1. Koper włoski cienko pokrój, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz przygotowany uprzednio olej koperkowy.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Serwuj na górze makaronu.
Składniki
  • 50 gpanko
  • 20 goleju koperkowego

Zielone panko

Sposób przygotowania:

  1. Panko podpraż na patelni.
  2. Dodaj przyrządzony wcześniej olej koperkowy, dopraw solą.
  3. Gotowe panko wykorzystaj do wykończenia makaronu.
Składniki
  • świeży koper

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.