TAGLIATELLE CON FINCHIO SELVATICO
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 500 gtagliatelle
- 150 gkopru
- 15 gczosnku
- 5 gchili
- 150 gcytryny
- 30 gmasła
- sól
- pieprz
- zimne masło
Tagliatelle
Sposób przygotowania:
- Koper oraz czosnek drobno posiekaj.
- Pokrój chili.
- Cytrynę sparz, a następnie otrzyj skórkę.
- Ugotuj makaron.
- Czosnek oraz chili podsmaż na oliwie.
- Dodaj makaron oraz trochę wody z gotowania.
- Na koniec dodaj koper oraz zimne masło.
- Dopraw.
- 40 gkoperku
- 20 gszpinaku
- 180 goleju z pestek winogron
Olej koperkowy
Sposób przygotowania:
- Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomiksa.
- Podgrzej składniki do 65°C.
- Blenduj na maksymalnych obrotach przez około ½ minuty.
- Zblendowaną masę odstaw na chwilę, a następnie przecedź za pomocą filtra do kawy (możesz wykorzystać również ręcznik papierowy).
Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni lub w zamrażarce przez kilka miesięcy.
- 350 gkopru włoskiego
- 150 gcytryny
- 15 goleju koperkowego
- sól
- pieprz
Sałatka z kopru włoskiego
Sposób przygotowania:
- Koper włoski cienko pokrój, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz przygotowany uprzednio olej koperkowy.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Serwuj na górze makaronu.
- 50 gpanko
- 20 goleju koperkowego
Zielone panko
Sposób przygotowania:
- Panko podpraż na patelni.
- Dodaj przyrządzony wcześniej olej koperkowy, dopraw solą.
- Gotowe panko wykorzystaj do wykończenia makaronu.
- świeży koper
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.