PRZEPIS
wstecz

TARTA POMARAŃCZOWA

tart pomaranczowa
pomaranczowa tarta
tarta pomaranczowa

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 220 gmąki pszennej typ 405
  • 40 gcukru pudru
  • 120 gmasła
  • 1 jajko
  • 20 mlzimnej wody
  • szczypta soli

Ciasto kruche

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładkie ciasto.
  2. Ciasto wyjąć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  3. Po upływie godziny ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na uprzednio przygotowaną formę. Odciąć brzegi i ponakłuwać widelcem.
  4. Piec przez 15-20 min. w 170°C.
Składniki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 gcukru
  • 250 mlświeżego soku pomarańczowego
  • 50 mlsoku z cytryny
  • 120 gmasła
  • 5 gskórki z pomarańczy
  • szczypta soli

Masa pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wkładamy jajka, żółtka, cukier i sól.
  2. Dolewamy sok z pomarańczy i cytryny, a następnie mieszamy.
  3. Podgrzewamy cały czas mieszając aż do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.
  4. Zdejmujemy z ognia.
  5. Dodajemy zimne masło i skórkę pomarańczową, mieszamy aż do połączenia składników.
  6. Masę wylewamy na kruchy spód i pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 160°C.

 

Sposób podania
Ciasto po ostudzeniu dekorujemy bezami, pomarańczami i pudrem pomarańczowym.