PRZEPIS
wstecz

TARTALETKA Z MUSEM Z KALAFIORA, GLAZUROWANĄ SAŁATKĄ Z ZIELONYCH WARZYW I JADALNYMI KWIATAMI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 320 gmąki pszennej
  • 120 gwody
  • 40 goliwy z oliwek
  • sól

Tartaletka

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę i wodę.
  2. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, następnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
  3. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Z ciasta wytnij małe kółka.
  4. Foremki do tartaletek spryskaj niewielką ilością tłuszczu, następnie ułóż w nich wycięte ciasto i uformuj je. Na wierzchu jednej foremki połóż kolejną. Czynność powtórz, tworząc piramidę składającą się z 3 warstw ciasta.
  5. Piecz w 170°C przez około 20 minut. Wyjmij tartaletki z foremek, gdy są jeszcze gorące, aby zapobiec ich pękaniu.
Składniki
  • 150 ggroszku cukrowego
  • 100 gszparagów
  • 100 gcukinii
  • 50 ggroszku mrożonego
  • 15 gszalotki
  • 5 gczosnku

Zielone warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Groszek zielony obierz z łupin. Groszek cukrowy pokrój w drobną kostkę.
  2. Szparagi obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cukinię pokrój w drobną kostkę.
  4. Czosnek i szalotkę posiekaj.
  5. Przygotowane warzywa podsmaż na patelni, dopraw solą, pierzem i skórką z cytryny.
Składniki
  • 800 gkalafiora
  • 200 gmleka kokosowego
  • 100 gszalotki
  • 5 gczosnku
  • 2 liście kaffiru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • ksantan

Mus z kalafiora

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj liście kaffiru i trawę cytrynową.
  2. Oczyszczony i podzielony na mniejsze części kalafior dodaj do podsmażonych szalotki i czosnku. Podsmaż przez chwilę.
  3. Dodaj mleko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu do zmięknięcia kalafiora.
  4. Usuń kaffir i trawę cytrynową.
  5. Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli okaże się, że konsystencja jest za rzadka, możesz dodać ksantan.
Składniki
  • 1 lwody
  • 300 gselera
  • 150 gpietruszki
  • 100 gpora
  • 2 liście kaffiru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • sól

Glazura do warzyw

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i włóż do garnka, dodaj kaffir i trawę cytrynową.
  2. Zalej całość wodą i gotuj około 30 minut.
  3. Przygotowany bulion przecedź.
  4. Dodaj agar i doprowadź do temperatury 80°C.
  5. Powstałą glazurą posmaruj pędzelkiem zielone warzywa.
Sposób podania
Wyszprycuj mus z kalafiora do tartaletki, tworząc małe kulki. Na wierzchu ułóż pokryte glazurą zielone warzywa. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami.