TARTALETKA Z MUSEM Z KALAFIORA, GLAZUROWANĄ SAŁATKĄ Z ZIELONYCH WARZYW I JADALNYMI KWIATAMI
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 320 gmąki pszennej
- 120 gwody
- 40 goliwy z oliwek
- sól
Tartaletka
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę i wodę.
- Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, następnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
- Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Z ciasta wytnij małe kółka.
- Foremki do tartaletek spryskaj niewielką ilością tłuszczu, następnie ułóż w nich wycięte ciasto i uformuj je. Na wierzchu jednej foremki połóż kolejną. Czynność powtórz, tworząc piramidę składającą się z 3 warstw ciasta.
- Piecz w 170°C przez około 20 minut. Wyjmij tartaletki z foremek, gdy są jeszcze gorące, aby zapobiec ich pękaniu.
- 150 ggroszku cukrowego
- 100 gszparagów
- 100 gcukinii
- 50 ggroszku mrożonego
- 15 gszalotki
- 5 gczosnku
Zielone warzywa
Sposób przygotowania:
- Groszek zielony obierz z łupin. Groszek cukrowy pokrój w drobną kostkę.
- Szparagi obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cukinię pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek i szalotkę posiekaj.
- Przygotowane warzywa podsmaż na patelni, dopraw solą, pierzem i skórką z cytryny.
- 800 gkalafiora
- 200 gmleka kokosowego
- 100 gszalotki
- 5 gczosnku
- 2 liście kaffiru
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- ksantan
Mus z kalafiora
Sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj liście kaffiru i trawę cytrynową.
- Oczyszczony i podzielony na mniejsze części kalafior dodaj do podsmażonych szalotki i czosnku. Podsmaż przez chwilę.
- Dodaj mleko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu do zmięknięcia kalafiora.
- Usuń kaffir i trawę cytrynową.
- Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli okaże się, że konsystencja jest za rzadka, możesz dodać ksantan.
- 1 lwody
- 300 gselera
- 150 gpietruszki
- 100 gpora
- 2 liście kaffiru
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- sól
Glazura do warzyw
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i włóż do garnka, dodaj kaffir i trawę cytrynową.
- Zalej całość wodą i gotuj około 30 minut.
- Przygotowany bulion przecedź.
- Dodaj agar i doprowadź do temperatury 80°C.
- Powstałą glazurą posmaruj pędzelkiem zielone warzywa.
Wyszprycuj mus z kalafiora do tartaletki, tworząc małe kulki. Na wierzchu ułóż pokryte glazurą zielone warzywa. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami.