PRZEPIS
wstecz

TARTALETKI NA WYTRAWNIE

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 tartaletek Mini Snack Ø 3,8 cm
  • 100 ghumusu
  • 100 gkimchi
  • 20 mloliwy cytrynowej
  • 10 goleju sezamowego
  • 10 gdrobno posiekanego szczypiorku
  • 5 gświeżej kolendry

Tartaletki z humusem i kimchi

Sposób przygotowania:

  1. Humus wymieszaj z oliwą.
  2. Za pomocą worka cukierniczego z karbowaną końcówką wyszprycuj do tartaletek.
  3. Kimchi wymieszaj z posiekaną kolendrą i olejem sezamowym, ułóż go na wierzchu tartaletek.
  4. Posyp wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie prażonym sezamem.
Składniki
  • 10 tartaletek Mini Snack pomidor-bazylia, Ø 4,2 cm
  • 1 kgcukinii
  • 100 gkwaśnej śmietany
  • 20 gtartego Grana Padano
  • 1 jajko
  • 2 ggranulowanego czosnku
  • ulubiona oliwa smakowa
  • sól
  • pieprz

Tartaletki zapiekane z cukinią

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój na cienkie plasterki, zblanszuj w osolonej wodzie.
  2. Pozostałe składniki połącz w jednolitą masę i przełóż na dno tartaletek.
  3. Plastry cukinii przekrój wzdłuż, zwiń i również przełóż do tartaletek.
  4. Tak przygotowane tartaletki piecz przez 15 minut w 160°C.
  5. Po ostygnięciu posyp tartym serem i skrop ulubioną oliwą smakową.
Składniki
  • 10 tartaletek Mini Snack oliwki-rozmaryn, Ø 4,2 cm
  • 100 gserka śmietankowego
  • 20 gczarnego kawioru
  • 10 gmasła truflowego
  • 10 liści shiso
  • świeżo mielony pieprz

Tartaletki z serkiem i kawiorem

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj z roztopionym masłem truflowym.
  2. Wyszprycuj na środek listka shiso i przełóż całość do tartaletki.
  3. Na wierzchu ułóż kawior.
  4. Posyp całość świeżo mielonym pieprzem.
Składniki
  • 10 volevantów
  • 10 do 20krewetek
  • 1 jajko na twardo
  • 50 gmajonezu
  • 10 gmieszanki Wiberg Italia
  • kilka kropli tabasco
  • drobno posiekany koperek
  • sól
  • pieprz

Volevanty z jajkiem i krewetkami

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajko połącz z majonezem na jednolitą masę, dopraw tabasco, koperkiem, solą i pieprzem.
  2. Napełnij masą volevanty.
  3. Na wierzchu ułóż 1-2 krewetki.
  4. Całość posyp mieszanką przypraw.
Składniki
  • 10 tartaletek Mini Snack pomidor-bazylia, Ø 4,2 cm
  • 300 głososia wędzonego na zimno
  • 100 gmascarpone
  • 30 mloliwy z oliwek
  • 20 mlcytrusowego AcetoPlus
  • 10 gchrzanu
  • 10 mlsosu umami
  • zielony pieprz

Tartaletki z mascarpone i łososiem

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone połącz z chrzanem i sosem umami, dopraw solą i pieprzem.
  2. Za pomocą worka cukierniczego wyciśnij masę do tartaletek.
  3. Na wierzchu ułóż zwiniętego w różę łososia.
  4. Całość polej dressingiem na bazie oliwy i AcetoPlus, posyp ziarnami zielonego pieprzu.