PRZEPIS
wstecz

TARTALETKI Z KREMEM PISTACJOWYM PODAWANE Z LODAMI PISTACJOWYMI

tartaletka
tartaletka

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 1 lśmietanki 36%
  • 200 mlżółtek jaj
  • 50 gcukru
  • 300 gkremu Caravella Crunch Pistacchio
  • sok z limonki

Krem pistacjowy

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj do zagotowanej śmietanki. Mieszaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zestaw z ognia i dodaj krem pistacjowy. Możesz również dodać sok z limonki.
  2. Ciepły krem przełóż do tartaletek wcześniej pomalowanych wewnątrz gorzką czekoladą.
  3. Wypełnione tartaletki włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Składniki
  • 200 mlmleka
  • 50 mlśmietanki 36%
  • 100 mlżółtek jaj
  • 200 gkremu Caravella Crunch Pistacchio
  • 20 mlzielonego barwnika spożywczego
  • 1 gfioletowego kardamonu
  • 4 tartaletki

Lody pistacjowe

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj żółtka z cukrem.
  2. Zagotuj mleko ze śmietanką i kardamonem, a następnie stopniowo dodawaj je do żółtek z cukrem, ciągle mieszając. Doprowadź masę do temperatury 75°C.
  3. Usuń kardamon, dodaj barwnik i pastę pistacjową.
  4. Przełóż całość do PacoJet (możesz również użyć tradycyjnej maszynki do lodów).
  5. Po zamrożeniu utrzyj na aksamitną masę.
Składniki

Wykończenie

  1. Tartaletkę wypełnioną kremem pistacjowym posyp cukrem i opal palnikiem, aby powstało tzw. szkiełko. Na wierzch połóż gałkę lodów.
  2. Udekoruj według uznania.