TARTALETKI Z MUSEM PISTACJOWYM I CYTRYNOWĄ BEZĄ WŁOSKĄ

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 250 gpistacjowego kremu Master Martini
- 12 tartaletek Hug
Tartaletki
Sposób przygotowania:
- Do każdej tartaletki przełóż ok. 20 g kremu pistacjowego.
- 300 gśmietanki
- 70 gmascarpone
- 50 gczekolady
- 30 gcukru
Czekoladowa śmietana
Sposób przygotowania:
-
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
-
Ubij śmietankę z cukrem, dodaj mascarpone. Na koniec powoli wlej rozpuszczoną czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.
-
Gotową masę przełóż do tartaletek na krem pistacjowy.
- 4 jaja
- 150 gcukru
- 150 gZitronia Sun Wiberg
Beza włoska
Sposób przygotowania:
-
Oddziel białka od żółtek.
-
Do białek dodaj 30 g cukru i ubij je na sztywną pianę.
-
Pozostałe 120 g cukru rozpuść w 150 ml wody i podgrzej do temperatury 118°C.
-
Gorący syrop wlewaj cienkim strumieniem do ubitych białek, miksując całość na najwyższych obrotach. Kontynuuj ubijanie, aż misa miksera wyraźnie się schłodzi. Na koniec dodaj Zitronia Sun do smaku.
-
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyszprycuj na wierzch deseru. Przypal palnikiem do zarumienienia.