TATAKI Z TUŃCZYKA Z SOSEM PONZU I SAŁATKĄ WAKAME
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 400 gpolędwicy z tuńczyka red sashimi
- 200 mlsosu ponzu
- 200 gsałatki wakame
- 80 gkiełków fasoli mung
- 120 gświeżego ogórka
- 20 mloleju sezamowego
- 20 mlsosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 100 mlmleka
- 10 gmakaronu szklanego chińskiego
- mieszanka Shichimi Togarashi Wiberg
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Polędwicę z tuńczyka podziel wzdłuż, posmaruj olejem i usmaż na gorącej patelni po 30 sekund z każdej strony. Ostudź w wodzie z lodem, osusz. Pokrój w cienkie plastry.
- Kiełki fasoli sparz we wrzątku przez 30 sekund. Ogórki przekrój wzdłuż, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój pod skosem na paski. Sałatkę wakame wymieszaj z kiełkami, ogórkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz przyprawą Shichimi Togarashi.
- Czosnek pokrój w plasterki, gotuj przez 3 minuty w mleku i odcedź. Usmaż w głębokim oleju na złoty kolor.
- Makaron ryżowy wrzuć na gorący olej, odsącz
Na głębszy talerz wyłóż sałatkę wakame, ułóż na niej plastry tuńczyka, wlej sos ponzu. Udekoruj plasterkami czosnku i chrupiącym makaronem.