PRZEPIS
wstecz

TATAKI Z TUŃCZYKA Z SOSEM PONZU I SAŁATKĄ WAKAME

tataki z tuńczyka
tataki z tuńczyka

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 400 gpolędwicy z tuńczyka red sashimi
  • 200 mlsosu ponzu
  • 200 gsałatki wakame
  • 80 gkiełków fasoli mung
  • 120 gświeżego ogórka
  • 20 mloleju sezamowego
  • 20 mlsosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 mlmleka
  • 10 gmakaronu szklanego chińskiego
  • mieszanka Shichimi Togarashi Wiberg
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę z tuńczyka podziel wzdłuż, posmaruj olejem i usmaż na gorącej patelni po 30 sekund z każdej strony. Ostudź w wodzie z lodem, osusz. Pokrój w cienkie plastry.
  2. Kiełki fasoli sparz we wrzątku przez 30 sekund. Ogórki przekrój wzdłuż, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój pod skosem na paski. Sałatkę wakame wymieszaj z kiełkami, ogórkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz przyprawą Shichimi Togarashi.
  3. Czosnek pokrój w plasterki, gotuj przez 3 minuty w mleku i odcedź. Usmaż w głębokim oleju na złoty kolor.
  4. Makaron ryżowy wrzuć na gorący olej, odsącz
Sposób podania
Na głębszy talerz wyłóż sałatkę wakame, ułóż na niej plastry tuńczyka, wlej sos ponzu. Udekoruj plasterkami czosnku i chrupiącym makaronem.