TATAR WOŁOWY NA CHRUPIĄCYM PLACKU ZIEMNIACZANYM
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 700 g(10 sztuk) tatara wołowego
- 10 placków ziemniaczanych
- 70 gszalotki
- 70 gogórka konserwowego
- 70 gkaparów
- 70 gpomidorów suszonych
- 70 ggrzybów Castellino
- 50 mloleju z ostropestu
- 50 gmusztardy francuskiej
- 20 gnatki pietruszki
- sos Umami Wiberg do smaku
- pieprz do steków Wiberg do smaku
Tatar na placku ziemniaczanym
Sposób przygotowania:
- Tatara rozmroź.
- Pokrój w kostkę szalotkę, ogórka konserwowego, pomidory suszone, posiekaj kapary i natkę pietruszki.
- Zmieszaj z tatarem, dodaj musztardę, sos Umami, olej z ostropestu i dopraw do smaku.
- Z placków ziemniaczanych wytnij prostokąt i obsmaż w frytkownicy.
- 50 gmajonezu szczypiorkowego
- 50 gmajonezu buraczanego
- 20 gtrufli w słoiku
- 70 gbresaoli w plastrach
- grzyby Castellino
- mieszanka pikli
- mikroliście nasturcji
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Wyłóż tatara na plackach ziemniaczanych, udekoruj mieszanką pikli, truflami i grzybkami.
- Talerz udekoruj dwoma rodzajami majonezu, ułóż plaster bresaoli.
- Na koniec udekoruj danie mikroliśćmi nasturcji.