PRZEPIS
wstecz

TATAR WOŁOWY NA CHRUPIĄCYM PLACKU ZIEMNIACZANYM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 700 g(10 sztuk) tatara wołowego
  • 10 placków ziemniaczanych
  • 70 gszalotki
  • 70 gogórka konserwowego
  • 70 gkaparów
  • 70 gpomidorów suszonych
  • 70 ggrzybów Castellino
  • 50 mloleju z ostropestu
  • 50 gmusztardy francuskiej
  • 20 gnatki pietruszki
  • sos Umami Wiberg do smaku
  • pieprz do steków Wiberg do smaku

Tatar na placku ziemniaczanym

Sposób przygotowania:

  1. Tatara rozmroź.
  2. Pokrój w kostkę szalotkę, ogórka konserwowego, pomidory suszone, posiekaj kapary i natkę pietruszki.
  3. Zmieszaj z tatarem, dodaj musztardę, sos Umami, olej z ostropestu i dopraw do smaku.
  4. Z placków ziemniaczanych wytnij prostokąt i obsmaż w frytkownicy.
Składniki
  • 50 gmajonezu szczypiorkowego
  • 50 gmajonezu buraczanego
  • 20 gtrufli w słoiku
  • 70 gbresaoli w plastrach
  • grzyby Castellino
  • mieszanka pikli
  • mikroliście nasturcji

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż tatara na plackach ziemniaczanych, udekoruj mieszanką pikli, truflami i grzybkami.
  2. Talerz udekoruj dwoma rodzajami majonezu, ułóż plaster bresaoli.
  3. Na koniec udekoruj danie mikroliśćmi nasturcji.