PRZEPIS
wstecz

TATAR Z ARBUZA SERWOWANY W KIELISZKU DO MARTINI

Szef Kuchni Violife Professional, autor przepisu: Robert Kopacz

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 mały arbuz
  • 75 mlsosu sojowego
  • 60 goctu ryżowego
  • 40 mloliwy klasycznej Altis
  • 25 mlsyropu z agawy
  • 5 gstartego imbiru
  • 1 gjalapeño
  • 1 gpieprzu cayenne
  • tabasco

Marynowany arbuz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie marynaty. Pokrój połowę arbuza na sposób brunoise i marynuj w pierwszej marynacie przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  2. Drugą połowę arbuza pokrój na duże kawałki i marynuj w drugiej marynacie przez 3 godziny, następnie wyjmij z marynaty i susz przez 3 godziny w temperaturze 60°C.
Składniki
  • 100 gpokrojonej w kostkę szalotki
  • 65 gdrobno pokrojonych oliwek kalamata
  • 20 gkaparów
  • 20 gnatki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny

Garnisz do tatara

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj wszystkie składniki na garnisz.
  2. Wymieszaj je z marynowanym i suszonym arbuzem.
  3. Odstaw do schłodzenia.
Składniki
  • 2 pokrojone w kostkę awokado
  • 50 mlFlory Professional Plant wielofunkcyjnej 31%
  • sok z 1 cytryny
  • tabasco
  • sól
  • pieprz

Mus z awokado

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj w blenderze awokado, sok z cytryny i Florę Plant do uzyskania gładkiego musu.
  2. Dopraw solą, pieprzem i tabasco.
  3. Napełnij musem worek do szprycowania.
Składniki
  • 0,5 opakowania ciasta filo
  • 50 gRamy Profi uniwersalnej 70%
  • 10 gViolife Tartego Prosociano

Chrupiące ciasto filo

Sposób przygotowania:

  1. Pomiędzy trzy warstwy ciasta filo dodaj roztopioną Ramę Profi oraz Violife Tarty Prosociano.
  2. Rozwałkuj cienko i wytnij kilka otworów.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C, wstaw ciasto do zrumienienia.
Składniki
  • 100 gViolife Greckiego w bloku pokrojonego w kostkę
  • świeże zioła
  • prażone nasiona sezamu
  • drobne liście sałaty

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Umieść mus z awokado w kieliszku do martini.
  2. Dodaj tatar z arbuza i pokrojony w kostkę Violife Grecki.
  3. Dołóż kilka liści sałaty.
  4. Na wierzchu połóż chrupiące filo, posyp nasionami i ziołami.