TOFU W GLAZURZE Z MAKARONEM RYŻOWYM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI
Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 1 kgtofu panierowanego
- 30 mlsoku z limonki
- 30 mlsoku z pomarańczy
- 15 mlsosu sojowego
- 10 gmiodu
- 10 gświeżego imbiru
- 10 gczosnku
- skórka z limonki i pomarańczy
Tofu w glazurze
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki glazury dokładnie połącz ze sobą w misce.
- Tofu podgrzej według zaleceń na opakowaniu.
- Wylej wcześniej przygotowaną glazurę na rozgrzaną patelnię.
- Podgrzane tofu wrzuć do glazury, wymieszaj, aż kawałki tofu będą całe pokryte glazurą.
- 200 gmakaronu ryżowego
- 10 mloleju sezamowego
- sól
Makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu.
- Do ugotowanego makaronu dodaj olej sezamowy i dopraw solą.
- 100 gogórka
- 100 gmarchewki
- 100 gczerwonej kapusty
- 100 gedamame
Chrupiące warzywa
Sposób przygotowania:
- Ogórka pokrój na krajalnicy lub wyplastruj obieraczką.
- Marchew pokrój w julienne, czerwoną kapustę poszatkuj.
- Edamame zblanszuj i obierz z łupin.
- 150 gcebuli czerwonej
- 500 mloctu winnego
- 300 gcukru
- 150 mlwina białego
- 1 laska cynamonu
- 2 gziaren ziela angielskiego
- 2 gliści laurowych
Piklowana cebula
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w cienkie plastry i odłóż do miski.
- Wszystkie składniki zalewy zagotuj na małym ogniu.
- Wrzącą zalewą zalej pokrojoną wcześniej cebulę.
- Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu odstaw do zamarynowania na minimum pół godziny.
- świeża kolendra
- świeża mięta
- świeże chili
- cebula dymka
- orzechy ziemne
- sos Sriracha Mayoo
Wykończenie
Sposób podania:
- Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem w formie bowla.
- Udekoruj świeżymi ziołami i cienko posiekaną dymką, a w osobnych miseczkach połóż orzechy do posypania i sos.