PRZEPIS
wstecz

TOFU W GLAZURZE Z MAKARONEM RYŻOWYM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgtofu panierowanego
  • 30 mlsoku z limonki
  • 30 mlsoku z pomarańczy
  • 15 mlsosu sojowego
  • 10 gmiodu
  • 10 gświeżego imbiru
  • 10 gczosnku
  • skórka z limonki i pomarańczy

Tofu w glazurze

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki glazury dokładnie połącz ze sobą w misce.
  2. Tofu podgrzej według zaleceń na opakowaniu.
  3. Wylej wcześniej przygotowaną glazurę na rozgrzaną patelnię.
  4. Podgrzane tofu wrzuć do glazury, wymieszaj, aż kawałki tofu będą całe pokryte glazurą.
Składniki
  • 200 gmakaronu ryżowego
  • 10 mloleju sezamowego
  • sól

Makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu.
  2. Do ugotowanego makaronu dodaj olej sezamowy i dopraw solą.
Składniki
  • 100 gogórka
  • 100 gmarchewki
  • 100 gczerwonej kapusty
  • 100 gedamame

Chrupiące warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka pokrój na krajalnicy lub wyplastruj obieraczką.
  2. Marchew pokrój w julienne, czerwoną kapustę poszatkuj.
  3. Edamame zblanszuj i obierz z łupin.
Składniki
  • 150 gcebuli czerwonej
  • 500 mloctu winnego
  • 300 gcukru
  • 150 mlwina białego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gziaren ziela angielskiego
  • 2 gliści laurowych

Piklowana cebula

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w cienkie plastry i odłóż do miski.
  2. Wszystkie składniki zalewy zagotuj na małym ogniu.
  3. Wrzącą zalewą zalej pokrojoną wcześniej cebulę.
  4. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu odstaw do zamarynowania na minimum pół godziny.
Składniki
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • świeże chili
  • cebula dymka
  • orzechy ziemne
  • sos Sriracha Mayoo

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem w formie bowla.
  2. Udekoruj świeżymi ziołami i cienko posiekaną dymką, a w osobnych miseczkach połóż orzechy do posypania i sos.