TONKATSU GOHAN

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie :
Pobierz przepis
- 1,5 kgschabu z kością
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Schab cz. 1 – marynowanie
Sposób przygotowania:
- Mięso wyjmij z opakowania na ręcznik papierowy i mocno osusz.
- Następnie rozbij je młotkiem. Uważaj, żeby nie oderwało się od kości!
- Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć mięso i warzywa do worka vacuum i zamknij próżniowo, pozostaw na 30-40 minut. Dzięki temu mięso delikatnie się zamarynuje.
- 1 kgryżu basmati Melvit
- 10 liści limetki kaffir
Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
- Następnie zalej ryż 4 l zimnej wody, dodaj liście kaffiru i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
- Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
- 500 gżółtej fasolki szparagowe
- 40 mloleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 cebule szalotki
- 10 gorzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni korzeń imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 gkopru włoskiego
- kostki lodu
- 5 gświeżej kolendry
Fasolka szparagowa po azjatycku
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj i oczyść z ogonków.
- Wstaw garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, blanszuj fasolkę przez ok. 10 min. W połowie czasu sprawdź, czy nie należy wyjąć jej wcześniej.
- Po skończonym blanszowaniu przełóż fasolkę do naczynia z wodą i lodem. Po schłodzeniu wyjmij i odcedź fasolkę, przełóż ją do miski.
- Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce, a szalotkę posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do fasolki.
- Dodaj do fasolki resztę przypraw: olej sezamowy, ocet ryżowy, miód, koper włoski.
- Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na talerzyk. Posyp całość drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Możesz położyć dodatkowo kilka listków kolendry.
- 250 gpanko
- 100 gmąki
- 5 jajek
Schab cz. 2 – panierowanie i smażenie
Sposób przygotowania:
- Mięso wyjmij z torby, zdejmij z niego czosnek i cebulę.
- Obtaczaj mięso w kolejności: mąka, jajko, panko.
- Smaż na fryturze 3 minuty, następnie wyjmij na kratkę do odpoczynku na 5 minut. Powtórz smażenie: 3 minuty we fryturze i 5 minut odpoczynku.
- Odpoczynek sprawi, że schab będzie delikatny i miękki.
- 60 mlsosu Worcester
- 60 mlketchupu
- 60 mlsosu ostrygowego
- 5 gcukru
- 0,5 limonki
- sól i pieprz do smaku
Sos tonkatsu
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z połowy limonki do miski.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj, czy nie brakuje soli lub pieprzu.
- mikroliście Siejemy
- cebula dymka
- żółtko jaja
Wykończenie
Sposób podania:
Podaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj danie mikroliśćmi i posyp cienko krojoną dymką. Opcjonalnie możesz podać ryż w formie tamago kake gohan – z surowym żółtkiem na środku.