PRZEPIS
wstecz

TONKATSU GOHAN

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie :


Pobierz przepis
Składniki
  • 1,5 kgschabu z kością
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Schab cz. 1 – marynowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjmij z opakowania na ręcznik papierowy i mocno osusz.
  2. Następnie rozbij je młotkiem. Uważaj, żeby nie oderwało się od kości!
  3. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć mięso i warzywa do worka vacuum i zamknij próżniowo, pozostaw na 30-40 minut. Dzięki temu mięso delikatnie się zamarynuje.
Składniki
  • 1 kgryżu basmati Melvit
  • 10 liści limetki kaffir

Ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
  2. Następnie zalej ryż 4 l zimnej wody, dodaj liście kaffiru i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
  3. Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
Składniki
  • 500 gżółtej fasolki szparagowe
  • 40 mloleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 cebule szalotki
  • 10 gorzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni korzeń imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 gkopru włoskiego
  • kostki lodu
  • 5 gświeżej kolendry

Fasolka szparagowa po azjatycku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i oczyść z ogonków.
  2. Wstaw garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, blanszuj fasolkę przez ok. 10 min. W połowie czasu sprawdź, czy nie należy wyjąć jej wcześniej.
  3. Po skończonym blanszowaniu przełóż fasolkę do naczynia z wodą i lodem. Po schłodzeniu wyjmij i odcedź fasolkę, przełóż ją do miski.
  4. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce, a szalotkę posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do fasolki. 
  5. Dodaj do fasolki resztę przypraw: olej sezamowy, ocet ryżowy, miód, koper włoski. 
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na talerzyk. Posyp całość drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Możesz położyć dodatkowo kilka listków kolendry.
Składniki
  • 250 gpanko
  • 100 gmąki
  • 5 jajek

Schab cz. 2 – panierowanie i smażenie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjmij z torby, zdejmij z niego czosnek i cebulę.
  2. Obtaczaj mięso w kolejności: mąka, jajko, panko.
  3. Smaż na fryturze 3 minuty, następnie wyjmij na kratkę do odpoczynku na 5 minut. Powtórz smażenie: 3 minuty we fryturze i 5 minut odpoczynku. 
  4. Odpoczynek sprawi, że schab będzie delikatny i miękki.
Składniki
  • 60 mlsosu Worcester
  • 60 mlketchupu
  • 60 mlsosu ostrygowego
  • 5 gcukru
  • 0,5 limonki
  • sól i pieprz do smaku

Sos tonkatsu

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z połowy limonki do miski. 
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj, czy nie brakuje soli lub pieprzu.
Składniki
  • mikroliście Siejemy
  • cebula dymka
  • żółtko jaja

Wykończenie

Sposób podania:

Podaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj danie mikroliśćmi i posyp cienko krojoną dymką. Opcjonalnie możesz podać ryż w formie tamago kake gohan – z surowym żółtkiem na środku.